Τα ιταλικά συνδικάτα διαδηλώνουν στη Ρώμη κατά του φασισμού και των ατομικών ελευθεριών

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση της  ακραίων κύκλων στην έδρα του CGIL, για τη Ρώμη και όχι μόνο, είναι μια ακόμη ημέρα μεγάλης κινητοποίησης. Το κύριο θέατρο είναι η πρωτεύουσα, όπου η Piazza San Giovanni φιλοξενεί τα Centrosinistra, CGIL CISL και UIL, ενωμένα με την κραυγή του «Όχι στον φασισμό, ναι στη δουλειά, την ασφάλεια και τα δικαιώματα». Σε απάντηση της βίας το περασμένο Σάββατο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να συμμετάσχουν, με το σύνθημα «Όχι πια φασισμοί».

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν η ιταλική κεντροαριστερά, τα Πέντε Αστέρια και οι δυνάμεις της αριστεράς. Η κεντροδεξιά παράταξη αποφάσισε να μην συμμετάσχει, με το σκεπτικό ότι πρέπει να καταδικάζονται όλες οι ακραίες συμπεριφορές, αλλά δεν μπορεί να δοθεί πολιτική χροιά, σε μαζική διαδήλωση, λίγες ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ρώμη

Η διαδήλωση CGIL ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα στην Piazza San Giovanni. Η πλατεία ήταν γεμάτη, οι τελικές εκτιμήσεις των συνδικάτων κάνουν λόγο για περίπου 200 χιλιάδες παρευρισκόμενους. Ο γραμματέας Maurizio Landini είχε ήδη ηγηθεί της πορείας, η οποία ξεκίνησε από την Piazza dell’Esquilino περιτριγυρισμένη από σημαίες του CGIL και καλωσορίστηκε από τη χορωδία «είμαστε όλοι αντιφασίστες». «Κομματική διαδήλωση; Όχι, αυτή είναι μια διαδήλωση που υπερασπίζεται τη δημοκρατία όλων. Αυτό είναι το θέμα », επανέλαβε ο Λαντίνι. «Αυτή είναι μια κινητοποίηση όλων, η πλατφόρμα μας είναι το Σύνταγμα», αντέδρασε ο Νίκολα Ζινγκαρέτι, πρόεδρος της Περιφέρειας Λάτσιο.

Διαδήλωση «Όχι πια φασισμός», Λαντίνι: «Δεν είναι κομματική πλατεία, σήμερα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία όλων»

Μόλις ανέβηκε στη σκηνή, ο Λαντίνι εξήγησε πώς «η πλατεία μιλάει σε ολόκληρη την πόλη», ζητώντας τη διάλυση οργανώσεων που αναφέρονται σε φασιστικές ιδεολογίες. «Υπάρχει μια πρώτη πράξη – τα λόγια του γραμματέα – που ζητάμε από την κυβέρνηση, με την υποστήριξη όλου του Κοινοβουλίου: οι δυνάμεις που αναφέρονται στον φασισμό και χρησιμοποιούν βίαιες πράξεις πρέπει να διαλυθούν. Από την αλληλεγγύη πρέπει να περάσουμε στη συγκεκριμένη δράση «Ο Λαντίνι αφιερώνει ένα απόσπασμα της ομιλίας του επίσης στον Τζούλιο Ρετζένι:» Θέλουμε την αλήθεια «, λέει, συνοδευόμενος από το χειροκρότημα του πλήθους. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν, επίσης «Η υγεία και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας πρέπει να αποτελέσουν περιορισμό για τις εταιρείες και όχι κόστος. Πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή », τα λόγια του Λαντίνι. Υπάρχει επίσης χώρος για σχόλια σχετικά με την πρόσφατη γέννηση της Ita Airways, η νέα ιταλική εθνική αεροπορική εταιρεία: «Με δημόσιο χρήμα, δημιουργείται μια νέα εταιρεία, αλλά κάτι που δεν είναι καλό συμβαίνει, η εθνική σύμβαση εργασίας αμφισβητείται και οι εργαζόμενοι λένε να εργαστούν με μισά δικαιώματα. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει γιατί δεν είναι αποδεκτή »παραπονιέται ο Λαντίνι.

Κλείσιμο αφιερωμένο στους νέους και τον πολιτισμό: «Υπάρχει ένα θέμα: η γνώση και ο πολιτισμός πρέπει να είναι ένα δικαίωμα εγγυημένο για όλους. Με γνώση και κουλτούρα νικάμε τον φασισμό και τη βία », απευθύνει έκκληση ο Λαντίνι.

«Πολλές φορές – υπογραμμίστηκε από τη σκηνή ο γραμματέας του CISL, Luigi Sbarra – οι σημαίες μας κυματίζουν μαζί στην Piazza San Giovanni σε δύσκολες και δραματικές στιγμές της ιστορίας μας, όπως την ημέρα της απαγωγής του Aldo Moro και του δολοφονία της συνοδείας από τον Br ». Ο Σμπάρα επανέλαβε τότε ένα από τα κύρια αιτήματα της πλατείας σήμερα, τη διάλυση του Φόρτσα Νούοβα: «Είναι ένα απαραίτητο βήμα», τα λόγια του. Ο γραμματέας του CISL κλείνει την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση Ντράγκι: «Είπαν όχι στην υποχρέωση εμβολιασμού για πολιτική ευκολία, εκκενώνοντας συγκρούσεις στον κόσμο της εργασίας και αυτό είναι σοβαρό», λέει ο Σμπάρρα.

Μετά την ομιλία του, ήταν η σειρά του Pierpaolo Bombardieri, γραμματέα της UIL: «Είμαστε πάνω από 100 χιλιάδες – είπε – και σε αυτή την πλατεία υπάρχει η νέα Αντίσταση», τα λόγια του. «Κάθε θάνατος στην εργασία είναι επίθεση στη δημοκρατία» συνεχίζει ο Bombardieri, ζητώντας να αποκλειστούν από δημόσιους διαγωνισμούς οι εταιρείες όπου συμβαίνουν ατυχήματα.

Πηγή πληρ. la stampa
Σχολιάστε