Στον Γερμανό Μπ.Λιστ και στον Αμερικανό Ντ. ΜακΜίλαν, το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2021

Ο Γερμανός επιστήμονας Μπένγιαμιν Λιστ και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μακμίλαν τιμήθηκαν σήμερα με το Νόμπελ Χημείας 2021 για την ανάπτυξη ενός νέου εργαλείου κατασκευής μορίων που επέτρεψε να «πρασινίσει» η χημεία και να βελτιωθεί η φαρμακευτική έρευνα, ανακοίνωσε η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

Οι δυο επιστήμονες τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ «για την ανάπτυξη της ασύμμετρης οργανοκατάλυσης», σημείωσε η επιτροπή των Νόμπελ στην Στοκχόλμη.

«Η δημιουργία μορίων είναι μια δύσκολη τέχνη. Ο Benjamin List και ο David MacMillan λαμβάνουν το Νόμπελ Χημείας 2021 για την ανάπτυξη ενός ακριβούς νέου εργαλείου για τη μοριακή κατασκευή: την οργανοκατάλυση. […] Ο Benjamin List και ο David MacMillan παραμένουν ηγέτες στον τομέα και έχουν αποδείξει ότι οι οργανικοί καταλύτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οδηγήσουν πλήθος χημικών αντιδράσεων» σημειώθηκε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Το Νόμπελ Χημείας δίδει η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (985.000 ευρώ).
Σχολιάστε