Αυξάνει την ένταση η Άγκυρα- Υπό τουρκική ομηρία η κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις παρά την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Μετά την παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε εντολή έκδοσης NAVTEX.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα NAVTEX αυτή δεσμεύει μεγάλο μέρος από την περιοχή κίνησης του Nautical Geo. H Navtex αυτή θα έχει διάρκεια από αύριο 7 Οκτωβρίου για μια μέρα, ήτοι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
Για την ακρίβεια το Nautical Geo έχει πλέον αγκυροβολήσει ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας, ενώ στην περιοχή όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος πλέουν τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα.

Πολεμικό σκηνικό στήνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα με στόχο αφενός, να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλει – με το έτσι θέλω -τους δικούς της χάρτες για αναβίωση της γαλάζιας πατρίδας.

Αρμόδιες πηγές αποκαλύπτουν στο ΣΙΓΜΑ πως στην περιοχή βρίσκονταν τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει.

Το Nautical Geo βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή που μέχρι πρότινος εκτελούσε μελέτες για τον EASTMED, βρίσκονται τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα. Πρόκειται για κανονική πειρατεία, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις, στην περιοχή που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Άσκηση «Ευνομία»
Λίγο πιο πέρα, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από χθες η άσκηση “Ευνομία” με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Μάλιστα η πληροφόρηση καταδεικνύει ότι ως απάντηση χθες, ελληνικά και γαλλικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την περιοχή της τουρκικής navtex.

Το χρονικό της παρενόχλησης του σκάφους Nautical Geo

Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.
-Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις, μαζί με τουρκικά πολεμικά.
-Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.
-Συνεπώς, από τις δύο του μήνα μέχρι την επομένη ημέρα, την Κυριακή, το Ορούτς Ρέις έκοβε βόλτες ανενόχλητο.
-Η τελευταία πληροφόρηση, καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

 Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία  παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.
Η έκρυθμη αυτή κατάσταση επισκιάζει και τις διερευνητικές επαφές που άρχισαν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, με τις προσδοκίες να είναι πολύ χαμηλές.
Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επέμεινε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε έξι μήνες στην Αθήνα.

 Η τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0905/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 06-10-2021 15:35) TURNHOS N/W : 0905/21 MEDITERRANEAN SEA 1. NAVAL TRAININGS, FROM 070400Z OCT 21 TO 082100Z OCT 21 IN AREA BOUNDED BY; 34 31.00 N – 031 02.00 E 34 31.00 N – 032 12.00 E 33 48.00 N – 032 12.00 E 33 48.00 N – 031 02.00 E CAUTION ADVISED. 2. CANCEL THIS MESSAGE 082200Z OCT 21.
Σχολιάστε