Α. Μπέρμποκ: Στα τέλη της εβδομάδας ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», δηλαδή μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), των Πρασίνων και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP), πρόκειται να ξεκινήσουν «στο τέλος της εβδομάδας», είπε σε σημερινή εκπομπή του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ακριβή ημερομηνία.

«Θα ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό ακριβώς διευκρινίζουν τώρα τα κόμματα», συμπλήρωσε. Όταν ξαναρωτήθηκε αν θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, είπε: «Θα δούμε αν θα είναι η Πέμπτη, νωρίτερα, αργότερα ή οποτεδήποτε άλλοτε. Αυτό διευκρινίζουμε τώρα», επέμεινε η Μπέρμποκ.

Μετά το SPD και τους Πράσινους, το FDP ψήφισε επίσης χθες Δευτέρα υπέρ της έναρξης εντατικών συνομιλιών για τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης «φωτεινού σηματοδότη» σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μέχρι πρόσφατα, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP διεξήγαγαν διερευνητικές συνομιλίες προκειμένου να εντοπίσουν τα κοινά σημεία και τις διαφορές τους χωρίς όμως να δεσμεύονται για την έναρξη συνομιλιών για σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης. Στις επικείμενες διαπραγματεύσεις συνασπισμού, οι εταίροι έχουν πλέον ως σταθερό στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Σχολιάστε