Βόρεια Εύβοια: Ηπειρώτικο μοιρολόι, πάνω από τις στάχτες

Η Βόρεια  Εύβοια μετρά τις πληγές της. Έναν μήνα μετά την καταστροφική φωτιά, ο απολογισμός είναι δραματικός. 520.000  στρέμματα καμένης γης, χιλιάδες σπίτια και περιουσίες κατεστραμμένα, κάτοικοι σε απόγνωση με αβέβαιο μέλλον.

Η επόμενη μέρα μέσα στο μαύρο τοπίο είναι αδυσώπητη για χιλιάδες κατοίκους που βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη σε μια εφιαλτική πραγματικότητα. Η γέφυρα προσφοράς από όλο τον Ελληνισμό είναι συγκλονιστική, μα κάποια στιγμή τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν και οι άνθρωποι θα βρεθούν μόνοι τους με την καταστροφή. Τότε πρέπει να είμαστε όλοι εκεί….

Με το κλαρίνο του και ένα σπαρακτικό μοιρολόι για το ανείπωτο ολοκαύτωμα, ο Ηπειρώτης κλαρινοπαίκτης, Γαβριήλ Τότσικας αποδίδει φόρο τιμής. Στο συγκινητικό βίντεο της ομάδας Up Stories, ο ήχος του κλαρίνου αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μοιρολόι της μάνας – γης για τους χαμένους καρπούς της και το μαύρο της στάχτης.

Ο σπαρακτικός ήχος του κλαρίνου που αντιλαλεί τόσο στο καμένο δάσος όσο και στις κατεστραμμένες περιουσίες των κατοίκων του νησιού ακόμη και στα δεκάδες καμένα ξωκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στα καμένα πλέον βουνά της Εύβοιας ραγίζει καρδιές.

Η καταστροφή διαφαίνεται ακόμη και μέσα από τους ήχους της μουσικής. Άλλωστε το μοιρολόι για τους Ηπειρώτες αποτελεί τρόπο έκφρασης στις δύσκολες στιγμές.

 
Σχολιάστε