Τσίπρας από τη ΔΕΘ: «Χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ»

Τη δέσμευσή του ότι “η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ συντηρώντας το προεκλιμό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. .

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά”, αφήνωντας σαφείς αιχμές για την διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Χρειάζεται τόλμη και αρετή, επεσήμανε και τόνισε πως » Ήρθε ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή και να αλλάξουμε όλοι, να ανεβάσουμε την πολιτική από τα υπόγεια της ιδιοτέλειας και της διαπλοκής, στο ύψος των αναγκών που έχουν οι άνθρωποι, να βάλουμε την ελπίδα στη θέση του φόβου και την ασφάλεια στη θέση της ανασφάλειας».

Δεν χρειάζεται η νέα γενιά χαρτζιλίκια και gigabites αλλά μία χώρα που τους νοιάζεται και τους στηρίζει,  μια χώρα που τους δίνει φιλοδοξία και προοπτική να δημιουρήσουν εδώ στον τόπο μας» είπε αναφερόμενος στα κίνητρα εμβολιασμού που υιοθέτησε η κυβέρνηση.

 «Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τη μεσαία τάξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε: «Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ασκώντας δρυμία κρητική στον τρόπο διακυβέρνησης ανέφερε ότι:  «Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό… Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα.  Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων»

Οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

-Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.

-Καταργούμε τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys.

-Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

-Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

-Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.

Παρουσιάζοντας το νέο ΕΣΥ, που “θα σέβεται τον κάθε πολίτη και θα τον αντιμετωπίζει με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το πορτοφόλι”, ανέφερε:

-Αυξάνουμε την χρηματοδότηση κατά 2 δισ. από τον κρατικό προυπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 7% του ΑΕΠ για την υγεία.

-Καθιερώνουμε 2.000 ευρώ μισθό για τον νεοεισερχόμενο γιατρό

-Προχωρούμε σε 5.500 προσλήψεις υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν. Προσλήψεις 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Αναφερόμενος στα θέματα εργασίας ο Αλ.Τσίπρας εξέφρασε “οργή και αποτροπιασμό για την εταιρεία που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο νόμο για τα εργασιακά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας”.

Ανακοίνωσε πως στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τόνισε:

“Θα καταργήσουμε τον νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο”.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, αύξηση των προσλήψεων καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας “που έχει γίνει ανέκδοτο”, όπως είπε.
Σχολιάστε