OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πήρε φωτιά ο Έβρος από τον «Παρμενίων»

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το πρώτο στάδιο από την τελική φάση της άσκησης “Παρμενίων” στο Πεδίο Βολής «Ψηλός Στάλος» στον Έβρο.

Τα μηχανοκίνητα μέσα στου Στρατού μαζί με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ξέσπασαν στην οργή του «Παρμενίωνα» στο Διδυμότειχο.

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αρχηγών των Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της τελικής φάσης στο πεδίο βολής του «Ψηλού Στάλου» στο Διδυμότειχο.

Εκεί όπου τραντάχτηκε η γη από τις συνεχείς εκρήξεις, που προκάλεσαν οι βολές των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

παρμενίων

Παρμενίων: Πύρινη επίθεση από αέρος

Το ατσάλινο ποτάμι των Leopard ξεχύθηκε με ορμή, τη στιγμή που τα ελικόπτερα Apache και Kiowa εξαπέλυαν πύρινη επίθεση από αέρος, για να έρθει εν συνέχεια η Πολεμική Αεροπορία, και με πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας κατά των αντιπάλων δυνάμεων να κάμψει και τις τελευταίες κινήσεις αντίστασης.

Όλες οι ασκήσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου παζλ, του «Παρμενίωνα».

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο της ασκήσεως «ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2021», εξετάσθηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE), με σκοπό αφενός την εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση Αεροσκάφους (Α/Φ) σε κατάσταση «RENEGADE», αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας Διοίκησης και Ελέγχου (C2) κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

παρμενίων

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου παρουσία των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και του ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

Το Α/Φ «RENEGADE» προσομοίωνε μεταφορικό Α/Φ της ΠΑ, το οποίο απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας (112ΠΜ).

Μετά την απογείωση του και στο πλαίσιο της Άσκησης, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.

Δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής (δύο F-16) από την 115 ΠΜ (Σούδα), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των Α/Φ επιφυλακής κινήθηκε για το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.

Τις προηγούμενες ημέρες εκτελέστηκε μεγάλη άσκηση διάβασης ευκαιρίας στον ποταμό Νέστο, ενώ οι κάτοικοι του Καστελλόριζου έμειναν έκπληκτοι όταν αναδύθηκε το υποβρύχιο – φάντασμα Παπανικολής στην είσοδο του νησιού.

«Εξαιρετική επίδειξη της ισχύος πυρός, του συνδυασμού επίγειων και πτητικών μέσων και των συνολικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Παρμενίων», στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος.

«Καταδεικνύεται», είπε, «το αποτρεπτικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές για την επιτυχή έκβαση της άσκησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες ολοένα και πιο ισχυρές για να διασφαλίζουν έναντι κάθε απειλής την εδαφική ανεξαρτησία και να προασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε: «Δείξαμε σήμερα ένα μικρό κομμάτι των δυνατοτήτων, της αποφασιστικότητας και του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελέσουν την αποστολή τους».

«Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

του Χρήστου Μαζανίτη, Real.gr 

Πηγή ΦΩΤΟ: INTIME

Σχετικά Άρθρα

Μικροπλαστικά – Νανοπλαστικά: Ο κρυφός κίνδυνος που απειλεί σοβαρά την υγεία μας

otavoice

Ισραήλ: Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο – Θα υπάρξει απάντηση, διαμηνύουν

otavoice

Ντουμπάι: Απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν δρόμοι

otavoice

Τι κρύβεται πίσω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

otavoice

Τραγωδία στον Πειραιά: Κατέρρευσε κτίριο – Νεκρός 31χρονος αστυνομικός

otavoice

Αρχαία Ολυμπία η Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για την Ολυμπιάδα 2024

otavoice