Γερμανία- εκλογές: Θρίλερ – Οριακό προβάδισμα στον Σολτς

Βραδιά θρίλερ αναμένεται με τις εκλογές στη Γερμανία, καθώς δίνεται προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, έναντι των Χριστιανοδημοκρατών.

Συγκεκριμένα, το SPD συγκεντρώνει 25,7% ενώ η CDU/CSU 24,5%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,5%, και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το πρώτο κόμμα, δηλαδή το SPD, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως δήλωσε και ο Όλαφ Σόλτς.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19.00 ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το SPD του Όλαφ Σολτς έρχεται ισόπαλο με το CDU/CSU του Άρμιν Λάσετ αφού και οι δύο συγκεντρώνουν από 25%. Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15% και το FDP με 11% αλλά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με επίσης 11%. Η Αριστερά συγκεντρώνει 5%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος, κερδισμένα φαίνονται τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με το SPD να κερδίζει 4,5% συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2017, ενώ οι Πράσινοι βλέπουν άνοδο 6%.

Βαριές είναι οι απώλειες για την παράταξη της CDU/CSU τη στιγμή που η εποχή της Άνγκελα Μέρκελ φθάνει στο τέλος της. Η παράταξη έχει χάσει σχεδόν 8% από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με νεότερη πρόγνωση του καναλιού ZDF, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017)

+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2% Die Linke (9,2%)

Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων.

Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για το ποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

 Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην ‘Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Γενικός γραμματέας SPD: Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε

“Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.
Σχολιάστε