Μάζης: «Επικροτώ απολύτως την συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά θέτω έξι κρίσιμα ερωτήματα»

Για την συμφωνία Ελλάδας -Γαλλίας  για την αγορά των φρεγατών Belharra μίλησε ο Καθηγητής Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, στον Realfm 97,8.

“Είμαι χαρούμενος για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, την επικροτώ απολύτως” τόνισε παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για την ορθότητα της κίνησης.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα πρόσθεσε “μας βοήθησε ο Θεός της Ελλάδος, μερικοί τον βάζουμε εντός εισαγωγικών, μερικοί εκτός. Βοήθησε αυτή τη συγκυρία η αγανάκτηση της Γαλλίας, το AUKUS και η προσπάθεια να εξισορροπήσει την απώλεια ισχύος της στον Ειρηνικό με τη Μεσόγειο. Βοήθησε και το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν δέχθηκε σκληρή κριτική στο εσωτερικό, ενώ σε 6 μήνες έχει εκλογές”.

“Το γεγονός όμως δεν αλλάζει. Η ελληνική Πολιτεία έπραξε ορθά” υπογράμμισε.

Όμως ο διακεκριμένος καθηγητής δεν παρέλειψε να επικεντρώσει την προσοχή του σε σημεία της συμφωνίας που θα έπρεπε από την ελληνική πλευρά να προσεχθούν και να καθοριστούν, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. “Στις συμφωνίες πρέπει πάντα να αναζητούμε πιθανές διαφυγές και ρωγμές, ούτως ώστε να τις προλαβαίνουμε” ανάφερε και έθεσε έξι ερωτήματα που χρήζουν ερμηνείας και απάντησης.

“Θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα, ώστε να τα προλάβουμε.

Πρώτον, τι συνιστά κατά το άρθρο 2 της συμφωνίας “επικράτεια”.

Δεύτερον, πώς, πότε και ποιος θα την ορίσει.

Τρίτον, είναι η επικράτεια ισοδύναμη με την εδαφική κυριαρχία;

Τέταρτον, εάν είναι, πότε η ΑΟΖ δεν εμπεριέχεται;

Πέμπτον, τι περιλαμβάνει ο όρος τρίτο κράτος; Περιλαμβάνει και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ή όχι;

Έκτον, εάν όχι τότε δεν ισχύει η ρήτρα για την Τουρκία” περιέγραψε.

Πηγή REAL.GR
Σχολιάστε