Η Ηλεία ξαναζεί τον πύρινο εφιάλτη – Συναγερμός στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ηλεία ξαναζεί τον πύρινο εφιάλτη. Φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Μπρούμα, κατευθύνεται ανεξέλεγκτη με πολλά μέτωπα προς την Αρχαία Ολυμπία και απειλεί τον αστικό ιστό, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και γίνεται μάχη να μην περάσει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται πίσω από την Ολυμπιακή Ακαδημία με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τον Κρόνιο Λόφο. Στις φλόγες έχει παραδοθεί η κοινότητα της Μιράκας, όπου καίγονται σπίτια και αγροτικές υποδομές.

Εκτεταμένο μπλάκ άουτ στην Αρχαία Ολυμπία μετά της 22.30, δυσχεραίνει το έργο συντονισμού.

Από νωρίς ξέσπασαν πολλές εστίες πυρκαγιάς  στις περιοχές Φλόκα και Μπρούμα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπιάς και την περιοχή Λαντζόι Δήμου Πύργου και πιο συγκεκριμένα στην θέση Γραμματικό . Δυνάμεις της πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές.

Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο.

Εκκενώθηκε η Αρχαία Ολυμπία -Το σχέδιο ανάσχεσης της πυρκαγιάς 

Εντολή να εκκενωθούν προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και η κοινότητα Μιράκα, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω των δύο πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή της Ηράκλειας και της Μιράκα. Η εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας δόθηκε μέσω του 112, μιας και οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα. Οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να οδηγηθούν προς μουριά και στην ΕΟ Τρίπολης Ολυμπίας. Λεωφορεία έχουν μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία ,ώστε να παραλάβουν τους πολίτες που δεν διαθέτουν δικούς τους όχημα, ώστε να εκκενωθούν σε ασφαλή απόσταση. Αργά την νύχτα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Λιναριά και Λατζόι. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν φτιάξει τον κλοιό γύρω από την Ολυμπία αποτελούνται από πάνω από 100 πυροσβέστες ,40 οχήματα και εναέρια μέσα που αποτελούνται από ελικόπτερα Έρικσόν το ρωσικό beriev και από πλήθος οχημάτων πολιτικής προστασίας δήμων από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της patrisnews υπήρξαν εγκλωβισμένα άτομα στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο μέτωπο του Μπρούμα κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την Αρχαία Ολυμπία  και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, «η φωτιά έχει μεγάλη δυναμική».

Σύμφωνα με ενημέρωση έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης εκτός των οικισμών  Ηράκλεια (Μπρούμα) και Πουρνάρι και για τα χωριά Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά.

Συμφωνία με πληροφορείς η φωτά καεί σπίτια στον οικισμό Πελόπιο ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Καυκανιά και στο Πελοπίο και γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο χωριό Πλάτανο έχει καταφτάσει η Πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας, καθώς η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Σύσσωμη η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου βρίσκεται στο Πελόπιο από την πρώτη στιγμή που οι φλόγες πλησίασαν το χωριό. Με τρείς υδροφόρες και ένα μηχάνημα JCB, οι δυνάμεις της στηρίζουν το έργο της πυρόσβεσης.

Στις φλόγες σπίτια στο χωριό Καυκανιά

Σπίτι παραδομένο στις φλόγες στο Πελόπιο. 

 Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους από Πελόπιο ,Πλάτανο, Κοσκινια, Μάγειρα , Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης ενώ οι κάτοικοι Καυκανιά και Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Πελόπιο.

Καταγγελία Φαρμάκη: Εδώ συμβαίνει κάτι άλλο ….

Σαφής υπόνοια για εμπρησμό έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση τραγική.

 

Νωρίτερα κατασβέστηκε  πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση κοντά στον οικισμό της Αγίας Άννα Γούμερου  και χάριν της έγκαιρης επέμβασης  πρόλαβε να κάψει μόλις μια έκταση 5 στρεμμάτων πριν αντιμετωπιστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Σχολιάστε