Αρχαία Ολυμπία: Πύρινη κόλαση- Εκκένωση οικισμών -Επεκτάθηκε το μέτωπο

Επεκτείνεται επικίνδυνα το πύρινο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία και κατευθύνεται με ταχύτητα προς τους οικισμούς Πεύκες, Λιναριά, Λούβρο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν προσπάθεια να το περιορίσουν. Απειλούνται σπίτια στο Χελιδόνι. 

 Εκκενώνονται Βήλιζα, Άνω-κάτω Λούβρο, Μουριά, Πεύκες, Κάμμενα, Λινάρια, Βίλλια

Από το πρωί είναι έντονες οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας και πιο συγκεκριμένα στη τοποθεσία Γαλανή, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο. Για την ώρα δεν κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος και η Ολυμπιακή Ακαδημία, αλλά η κατάσταση παραμένει πολύ επικίνδυνη καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και γίνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο για να επιβλέπουν και να έχουν το έλεγχο της κατάστασης βρίσκεται και ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη με το μέτωπο, ενώ συνδράμει μεγάλος αριθμός από υδροφόρες και μηχανήματα έργου, καθώς και εθελοντές  όλων των δήμων της Ηλείας.

Στο μέτωπο επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη καναντέρ  και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το συγκεκριμένο σημείο είναι δύσβατο και για αυτό το λόγο επιχειρούν μόνο τα εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα τα ελικόπτερα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την φωτιά. Πριν λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριά Πεύκες(Βίλιζα)  και στο Χελιδόνι μιας και οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα.

Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη καθώς υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Επίσης υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε άλλα σημεία όπως στο Κοσκινά, Μάγειρα, στο δρόμο προς Λάλα και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε πως «έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Χελιδόνι, ώστε να μην κινδυνεύσει η κοινότητα, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική να γίνει προληπτική εκκένωση».

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «η φωτιά βρίσκεται σε μία χαράδρα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κατευθυνθεί σε μία διπλανή δασώδη περιοχή και να απειλήσει την κοινότητα Κρυονέρι».

 Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω καπνού σε πολλές περιοχές δυτικά της φωτιάς και στην πόλη του Πύργου.

Αποπνικτική είναι η κατάσταση σε μεγάλη έκταση γύρω από τις εστίες πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το κέντρο του Πύργου που απέχει 10 χιλιόμετρα περίπου και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν.

Χθες το βράδυ αλλά και σήμερα νωρίς το πρωί, είχαν εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου αρκετά περιστατικά πολιτών με συμπτώματα δύσπνοιας.

Τα παραπάνω τόνισε η διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας και προϊσταμένη της ΜΕΘ κα. Βασιλείου σύμφωνα με την patrisnews. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία Μιας και ήταν ελαφρά και οι πολίτες επέστρεψαν στις κατοικίες τους.

Οδηγίες έχουν δοθεί από τις τοπικές αρχές για περιορισμό των μετακινήσεων. Συνιστάται οι κάτοικοι να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα υψηλής προστασίας (N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5)

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών και των κατοίκων για την αδράνεια που υπήρξε κυρίως στα εναέρια μέσα τις πρώτες κρίσιμες ώρες. Κοινοτάρχες διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς και πάλευαν μόνοι τους να σώσουν τις περιουσίες τους. ‘Επρεπε να συμβεί το κακό, για να ενεργοποιηθούν;

Φωτογραφίες του Ευάγγελου Δημητρόπουλου.
Σχολιάστε