OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αποκάλυψη: Γιατί μπήκε σήμερα η φωτιά στο Μίστρο, στην κεντρική Εύβοια;

Μπορεί να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πως οι εταιρίες που θέλουν να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα δεν έχουν πρόβλημα με την φύση και πως οι ανεμογεννήτριες μπορεί να συνυπάρχουν με τα δάση, η πραγματικότητα όμως στηριγμένη σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα είναι αποκαλυπτική του οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών σε περιοχές που αδειοδοτήθηκαν ή πρόκειται να αδειοδοτηθούν, όταν θα φυτευτούν τα “άκαυτα δένδρα”.

Σήμερα μπήκε μια ακόμη φωτιά στην περιοχή Μίστρος, στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στην κεντρική Εύβοια. Ποια είναι όμως αυτή η περιοχή;

Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ έχει ανάψει πράσινο φως για να μετατραπεί σε βιομηχανικό αιολικό τοπίο και η κεντρική Εύβοια με την παροχή δύο αδειών παραγωγής για 69 ανεμογεννήτριες, ύψους άνω των 125 μέτρων

Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στα όρη Δίρφυ, Κοτύλαια, Ξηροβούνι, Μαυροβούνι, Σκοτεινή, Ευβοϊκό Όλυμπο, καθώς και στα ευρισκόμενα εκεί οροπέδια. Μιλάμε λοιπόν για μια περιοχή που βρίσκεται στην ακτίνα της σημερινής προσπάθειας εμπρησμού.

Το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΕ, το έργο μεγεθύνεται και γιγαντώνεται από 227,7 MW στα 285,6 MW. Εξάλλου, περίπου στην ίδια περιοχή ακόμη μία εταιρεία αιτήθηκε άδεια για την εγκατάσταση αιολικών συνολικής ισχύος 147 MW.

Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στα όρη Δίρφυ, Κοτύλαια, Ξηροβούνι, Μαυροβούνι, Σκοτεινή, Ευβοϊκό Ολυμπο, καθώς και τα ευρισκόμενα εκεί οροπέδια (Αμπουδιώτισσας, Βρωμονέρας κ.λπ.). Πρόκειται για περιοχές που μέχρι σήμερα είναι αρκετά καλά διαφυλαγμένες ως προς το φυσικό τους περιβάλλον και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, λόγος για τον οποίο στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura. Εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς το Αισθητικό Δάσος Στενής, έκτασης 500 εκταρίων, τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους των χωριών της Κύμης, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τόπους Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής Αξίας για τα Πτηνά, αρχαιότητες, το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων της Ελλάδας και το μοναδικό ελατόδασος του Αιγαίου, στη Σέτα.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άνννας και στον Δήμος Ιστιαίας -Αιδηψού, οι τοπικές κοινωνίες αγνοούνται και η γνώμη τους δεν υπολογίζεται όπως και οι αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Νταβατζήδες δηλαδή οι κυβερνητικοί παράγοντες, υλοποιούν μονομερώς αυτό που τους υπαγορεύουν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι.

Συγκεκριμένα για την περιοχή αυτή, στο διάστημα που ακολούθησε τις αδειοδοτήσεις οι Δήμοι Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας τάχθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στη δημιουργία του καταστροφικού αυτού βιομηχανικού έργου και δήλωσαν ότι θα κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια και πράξη για να το σταματήσουν και να προωθήσουν ένα άλλο μέλλον, βιώσιμο και αειφορικό για την κεντρική Εύβοια.

Εν τούτοις, ανεπηρέαστη από τις θέσεις των αυτοδιοικητικών φορέων, η ΡΑΕ στην οποία νομική σύμβουλος είναι η σύζυγος του υπερυπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη, προχώρησε στα τέλη του 2020 στην έκδοση βεβαίωσης παραγωγού ειδικού έργου προς την εταιρεία ENERCOPLAN ENERGY-EPC & INVESTMENT ΙΚΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το έργο προωθείται και ενισχύεται στον μέγιστο βαθμό.

Οι εταιρείες ενέργειας επιθυμούν οι τοποθεσίες που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες να είναι πλήρως αποψιλωμένες, όπως είναι όλες άλλωστε οι μέχρι σήμερα περιοχές με αιολικά πάρκα, γιατί έχουν μικρότερο κόστος εγκατάστασης και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Αυτά τα λένε επιστήμονες που αντικρούουν την μεθοδευμένη προπαγάνδα προσώπων και φορέων που χρηματοδοτούνται από το ενεργειακό λόμπι. Άρα η πυρκαγιά εξυπηρετεί αυτό το στόχο και εδώ βρίσκεται το κίνητρο και ο ενδεχόμενος δόλος. 

Δεν είναι σύμμαχοι του δάσους οι ανεμογεννήτριες , κύριε Μητσοτάκη, είναι απειλή η οποία ήδη έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη( όπως η Νορβηγία) που σταματάνε τα προγράμματα αιολικής ενέργειας σε δασικές εκτάσεις και στρέφονται σε άλλες λύσεις. 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice