Αφήνουν την Εύβοια να γίνει στάχτη- Δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας. Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 400.000 στρέμματα και πάνω από 1.000 σπίτια καμένα. Όμως το νησί έχει αφεθεί στο έλεος της πύρινης λαίλαπας και η επιχειρησιακή ετοιμότητα και υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας είναι εκκωφαντικά απούσα.

Στο μόνο που έχει επικεντρωθεί ο κρατικός μηχανισμός Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική είναι να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και αυτό γιατί θα υπάρξει πολιτικό κόστος. Όμως η Εύβοια ισοπεδώνεται, αλλοιώνεται και η επιχειρησιακή διαχείριση είναι εγκληματική.

Ψάχνουν τα εναέρια μέσα στην Εύβοια- Εγκατάλειψη που δημιουργεί ερωτηματικά

Όμως από την πρώτη ημέρα δήμαρχοι, κοινοτάρχες, αντιπεριφερειάρχες και κάτοικοι μιλάνε για ελλιπή κρατική κινητοποίηση, ιδιαίτερα στα εναέρια μέσα και για καθυστέρηση επέμβασης στην έναρξη της πυρκαγιάς. Ειδικά ο δήμαρχος Μαντουδίου μίλησε ευθέως για ανυπαρξία του μηχανισμού και πως έχουν αφεθεί μόνοι τους χωρίς εναέρια υποστήριξη με αποτέλεσμα ο δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας να έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης είπε ότι «εάν είχε φύγει όλος ο κόσμος, δεν θα είχε σωθεί κανένα σπίτι. Δεν θα είχε σωθεί τίποτα. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο. Αυτό είναι ανικανότητα» και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για βιβλική καταστροφή. Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι, η θλίψη και η οργή ξεχειλίζουν».

Ο κ. Τσαπουρνιώτης τόνισε επίσης ότι «πρόκειται για ιστορία επιστημονικής φαντασίας η δήθεν βοήθεια από εναέρια μέσα. Μας έλεγαν έρχονται, και δεν φαίνονταν πουθενά».

Πριν από λίγο νέες δραματικές εκκλήσεις κατοίκων από τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους και απειλούν και νέους οικισμούς. Το μέτωπο έχει περάσει από το δήμο Μαντουδίου, στο δήμο Ιστιαίας και πλέον απειλείται, με ολοκληρωτικό ολοκαύτωμα το φυσικό περιβάλλον στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Αντιπεριφερειάρχης: Από το πρωί πέταξαν μόνο 3 εναέρια μέσα και για λίγες ώρες

Από το πρωί όπως και κάθε μέρα επιχείρησε μικρός αριθμός εναέριων μέσων και συγκεκριμένα όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του REAL FM ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας κ. Βουρδάνος πέταξαν σήμερα δυο ελικόπτερα για κάποιες ώρες και το ρωσικό BERIEV που έκανε ελάχιστες ρίψεις. Όπως είπε από της 12πμ  δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο στη μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας από όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, κάνοντας την εκτίμηση πως τα πράγματα χειροτερεύουν  και η καταστροφή που συντελείται είναι μη αναστρέψιμη.

Το ερώτημα είναι που βρίσκονται επιχειρησιακά τα εναέρια μέσα όταν το μέτωπο της Εύβοιας είναι το πιο σημαντικό στη χώρα, μιας και έχει κάψει την μεγαλύτερη έκταση.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Τρία μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με την αγωνία των κατοίκων και των τοπικών φορέων να έχει χτυπήσει… κόκκινο και να ζητούν επειγόντως εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Μια μεγάλη εστία φωτιάς υπάρχει από νωρίς το πρωί στο χωριό Σπαθάρι. Αν και νωρίτερα η κατάσταση φαινόταν να είναι διαχειρίσιμη, αργότερα άλλαξε η φορά του ανέμου με αποτέλεσμα η φωτιά να ξαναπροσεγγίσει το χωριό και οι φλόγες σύμφωνα με τους κατοίκους έχουν φτάσει στην πλατεία. Οι ίδιοι τρέχουν να σώσουν και τα ζώα που είναι εγκλωβισμένα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να τιθασεύσουν την πυρκαγιά. Στο Σπαθάρι ήδη καίγεται η εκκλησία ενώ νωρίτερα κάηκε και μια αποθήκη στην είσοδο του χωριού. Το Σπαθάρι έχει εκκενωθεί όμως, πολλοί κάτοικοι έχουν μείνει πίσω για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Δύσκολες στιγμές πέρασαν και στο διπλανό χωριό, το Μετόχι, όπου η φωτιά έφτασε στις παρυφές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» είπε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Οι φλόγες έφτασαν στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι

Πριν από λίγο οι φλόγες μπήκαν στα Βασιλικά και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου να μην περάσουν το βουνό από την άλλη πλευρά προς την Κεντρική Εύβοια. Επίσης όπως μετέδωσε οι φλόγες έχουν περικυκλώσει και τον οικισμό Ψαροπούλι.

Τα μηνύματα από το 112 για εντολές εκκένωσης οικισμών συνεχίζονται. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή να αδειάσουν οι οικισμοί Μηλιές, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά και να κατευθυνθούν οι κάτοικοι προς την Ιστιαία.

Οι στιγμές είναι δραματικές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες δοκιμάζονται. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά της Εύβοιας αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

 Δραματικές εκκλήσεις από την Ιστιαία

Ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο φωτιάς είναι εκείνο που πήρε κατεύθυνση προς Ιστιαία. Εκεί οι κάτοικοι απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις να τους βοηθήσουν. Μιλώντας στο OPEN μια κάτοικος της περιοχής με σπαρακτική φωνή ζητεί βοήθεια από εναέρια μέσα. «Σας παρακαλώ στείλτε βοήθεια, εναέρια μέσα. Η φωτιά έχει φτάσει έως εδώ… Δεν μπορώ να μιλήσω γιατί έχω και τα παιδιά. Έχουν φέρει όλους τους πυρόπληκτους εδώ. Θα καούμε. Δεν θα μείνει τίποτα. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού, θα καούμε. Είμαστε στον Δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε έρχεται. Έρχεται από παντού η φωτιά. Ας έρθουν δύο αεροπλάνα. Σας παρακαλώ… Καταλαβαίνω για την Αθήνα, αλλά θα καούμε. Θα καούν άνθρωποι. Δεν μιλάμε πλέον για δάσος αλλά για ανθρώπινες ζωές. Θα γίνει συνωστισμός εάν χρειαστεί να φύγουμε».

Προμελετημένο έγκλημα – Καίγονται οι περιοχές που προορίζονται για αιολικά πάρκα 

 Η ΡΑΕ, αδειοδότησε 17 ανεμογεννήτριες στο Μαντούδι στη Λίμνη και στην Αγία Άννα Ευβοίας Στα σημεία της φωτιάς, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου είχε αποφασίσει ομόφωνα να μην δοθούν άδειες στην περιοχή τους. 

Συγκεκριμένα, η αίτηση έχει γίνει από την ίδια την ΤΕΝΕΡΓ, για αιολικό πάρκο ισχύος 34MW (με 17 ανεμογεννήτριες των 2 MW με διάμετρο πτερωτής 80 μέτρα) στη θέση «Μπαρδάκος Σουληνο» της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας
Στην ΤΕΝΕΡΓ περιλαμβάνονται σήμερα 14 έργα στην Εύβοια, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 175,47 MW, εκ των οποίων τα μισά σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερα σε ισχύ (127,05 MW) τέθηκαν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2020, ενώ το πιο «φρέσκο», ισχύος 7,65 MW, μόλις τον περασμένο μήνα.
Οι αδειοδοτήσεις για αιολικά της ΤΕΡΝΑ στην Εύβοια:–Η Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW (με ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα), στη θέση «Πυξαρια-Πριονας» των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως και Μεσσαπίων.

– Η Αιολική Καρυστίας Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 30 MW, στη θέση «Κατάρτι Ανεμίτσα», της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων, με 15 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα.

–Η Ενεργειακή Στύρων Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW, στη θέση «Γερακοβούνι Βασκαντήρα», των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως και Μεσσαπίων, με 16 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα.

–Η Ενεργειακή Δυστίων Εύβοιας για αιολικό σταθμό ισχύος 48 MW, στη θέση «Τσαγκαράκι Πέτρες», των Δημοτικών Ενοτήτων Διρφύων, Μεσσαπίων, με 16 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 507/2021
Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος
34 MW, στη θέση «ΜΠΑΡΔΑΚΟΣ ΣΟΥΛΗΝΟ», της
Δημοτικής Ενότητας ΚΗΡΕΩΣ, του Δήμου ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
-ΛΙΜΝΗΣ -ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το δ.τ. «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.».

 

 
Σχολιάστε