Χάλκη: Γεννήθηκε μωρό μετά από 50 χρόνια στο νησί

Πέρασαν 50 χρόνια από την ημέρα που είχε ακουστεί κλάμα νεογέννητου μωρού στην ακριτική Χάλκη. Όμως την περασμένη Κυριακή 4 Ιουλίου, ένα κοριτσάκι είδε τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό για πρώτη φορά από το νησί, καθώς το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως για να γίνει η μεταφορά στη Ρόδο.

Έτσι ο τοκετός έγινε κάτω από έκτακτες συνθήκες, θυμίζοντας παλαιότερες δεκαετίες. Μπορεί να μην ήταν η κυρά-μαμή αλλά η αγροτική γιατρός, Αθηνάς Αρβανιτίδου που υπηρετεί στο νησί και  δύο νοσηλευτές, ο  Νίκος Στογιάννης και Μαρία Αναστάση, έφεραν με ασφάλεια το νεότερο μέλος της Χάλκης στον κόσμο.

Η γέννηση ενός μωρού στη Χάλκη έπειτα από 50 χρόνια φέρνει στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Ελλείψει των απαραίτητων υποδομών οι γυναίκες που ζουν μόνιμα στα απομακρυσμένα νησιά, τα οποία δεν διαθέτουν γιατρό και κατάλληλο εξοπλισμό για να γεννήσουν, αναγκάζονται να μεταβούν σε κάποιο μεγαλύτερο νησί ή πόλη, εν προκειμένω στη Ρόδο, ακόμη και για μια απλή ιατρική εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησής τους. Φυσικά, όλες προγραμματίζουν τη γέννα σε κάποια μαιευτική κλινική, που μπορεί να εξασφαλίσει έναν προστατευμένο τοκετό.

Εκεί που χτυπάει δυνατά η ελληνική καρδιά, άνθησε ένα ακόμη μπουμπούκι….

Πηγή πληρ. enikos.gr

 
Σχολιάστε