Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, για τις τουρκικές προκλήσεις

Έντονη είναι η διπλωματική κινητοποίηση, στον απόηχο των χθεσινών τουρκικών εξαγγελιών για την Αμμόχωστο, που δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.

Ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έχοντας πλάι του τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την άρση του καθεστώτος στρατιωτικοποιημένης περιοχής για ένα κομμάτι, που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, σε μια κίνηση, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιχειρεί αλλαγή του status quo των Βαρωσίων.
Κάλεσε μάλιστα τους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην Επιτροπή, που έχει συστήσει το ψευδοκράτος, για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Από τις 11.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεδρεύει έκτακτης σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχει και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Χθες ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ. Απέστειλε, εξάλλου, ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενόψει και της σημερινής συζήτησης των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακό. Εκτάκτως στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητηθεί σήμερα και το θέμα των Βαρωσίων και η απόφασή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή sigmalive
Σχολιάστε