Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Θήβα- Τι λένε Άκης Τσελέντης- Γεράσ. Χουλιάρας

Σεισμική δόνηση μεγέθους  4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα στη Θήβα και έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 2 χιλ ΑΝΑ της Θήβας και εστιακός βάθος 5 χιλ.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης είπε ότι «μετά τον προηγούμενο σεισμό ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ήμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί γιατί η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιβαρυμένο ιστορικό και επίσης η πόλη έχει άθλια δόμηση».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «η περιοχή είναι πολύ διεγερμένη, αλλά δεν μας δίνει τα χαρακτηριστικά 100% μετασεισμικής ακολουθίας». Ο ίδιος τόνισε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, στα 5 χλμ. γι’ αυτό και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Θήβα και στην Αθήνα.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα που στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς της τάξεως των 6 και 6,5 Ρίχτερ. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να υπάρχει μεγάλη μετατόπιση σε κάποιο από τα ρήγματα.

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, όμως, θα πρέπει να ξαναδούν τους κανόνες σεισμικής προφύλαξης».

Ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερες από 270 μικρές επιφανειακές δονήσεις την τελευταία εβδομάδα, η δραστηριότητα έχει φθίνουσα πορεία στην παραγωγή σεισμών και ότι οι ειδικοί παρακολουθούν ενόργανα με επιπλέον σταθμούς στην περιοχή, το φαινόμενο.
Σχολιάστε