OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο- Εκκενώθηκαν χωριά στη Λεμεσό

Δραματικές στιγμές στην Κύπρο, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Αρακαπά,  στην επαρχία Λεμεσού, το μεσημέρι του Σαββάτου (03/07) και επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και σε άλλα χωριά.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Επταγώνια και Μελίνη, ενώ προσπάθειες για εκκένωση γίνονται και στην Ορά με την Πυροσβεστική να επιχειρεί και για τη διάσωση ατόμων.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται από πολλά μέτωπα, ενώ εκκενώνονται σπίτια με τη βοήθεια της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ και την ΕΕ.

Η Ελλάδα έστειλε δύο αεροσκάφη καναντέρ, τα οποία έφτασαν μετά τα μεσάνυχτα στην Κύπρο, ενώ αύριο αναμένονται δύο αεροσκάφη από το Ισραήλ.

Η Αστυνομία της Κύπρου έκανε γνωστό πως συνελήφθη 67χρονος, ο οποίος ανακρίνεται ως ύποπτος εμπρησμού.

Υπάρχουν δύο μέτωπα φωτιάς: Στην περιοχή Αρακαπάς – Επταγώνια και Διερώνα για την επαρχία Λεμεσό, αλλά και στην περιοχή Οδού – Μελίνη – Αγίοι Βαβατσινιάς για την επαρχία Λάρνακας.

Μιλώντας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ, ο Δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους, εξέφρασε την ετοιμότητα του Δήμου για παροχή βοήθειας στους πληγέντες και φιλοξενίας τους σε αγροτουριστικά καταλύματα της περιοχής.

«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε κόσμο και οι εθελοντές που είναι εδώ να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί», είπε.

«Δεν είμαι υπέρ του πανικού. Είμαστε δίπλα στον κόσμο και θα βοηθήσουμε τους πυροσβέστες στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουν», πρόσθεσε ο κος Σοφοκλέους.

Στην περιοχή επιχειρούν δέκα οχήματα του Τμήματος Δασών, 7 της πυροσβεστικής, 4 βυτιοφόρα, 5 μπουλντόζες, 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας, δύο του στρατού, δύο των βρετανικών βάσεων και 4 αεροπλάνα. Οι οικίες στον Αρακαπά εκκενώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην εκκλησία του χωριού. Στη μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τη βοήθεια των κατοίκων, συμβάλλει και η Εθνική Φρουρά.

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν κάτοικοι των χωριών στα οποία εκτυλίσσονται πυρκαγιές, όπως ανέφερε στις Τομές στα Γεγονότα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής.

Όπως σημείωσε, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Αρακαπά και λόγω των σφοδρών ανέμων, της πυκνής βλάστησης και της μορφολογίας του εδάφους, εξελίχθηκε ραγδαία.

Ο πλέον σοβαρός παράγοντας σε μια πυρκαγιά είναι οι άνεμοι που αναπτύσσονται αλλά και η κατεύθυνσή τους, είπε.

Όσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά, ο κ. Κεττής σημείωσε πως θα γίνει απολογισμός με το πρώτο φως της μέρας, ενώ όπως είπε, ζημιές φαίνεται να έχουν προκληθεί σε όλες τις περιοχές.

Ο κ. Κεττής απηύθυνε έκκληση οι κάτοικοι των αστικών περιοχών να είναι πολύ προσεκτικοί τόσο για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών όσο και για την αποφυγή τροχαίων.

 

Σύσκεψη σε εξέλιξη υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των αρχών.

Αναστασιάδης: “Προτεραιότητα να μην χαθούν ζωές” 

«Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών» έγραψε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην περιοχή Βαβατσινιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος,  είπε ότι έχουν αξιολογηθεί εκ νέου τα δεδομένα, σημαντική ήταν η συνεισφορά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία μας ενημέρωσε για το πώς αναμένεται να κυμανθούν οι καιρικές συνθήκες.

Φαίνεται ότι μέχρι και τις πρωινές ώρες θα είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες παρά αργότερά. Επομένως, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φυσικά να συνεχίσουν ολονύκτια οι προσπάθειες με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά βεβαίως αύριο το πρωί με το πρώτο φως να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις προτού δυσχεράνουν οι καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη μια χαρτογράφηση της περιοχής από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) της Εθνικής Φρουράς, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο καλή αντίληψη για το πού είναι οι βασικότερες εστίες.

Αφού λάβουμε τα αποτελέσματα αυτής της χαρτογράφησης θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη. Το Κέντρο Διαχείρισης αυτής της κρίσης θα παραμείνει εδώ όλο το βράδυ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει οδηγίες για επίταξη διαφόρων μέσων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας, όπως είναι τα καδενοφόρα οχήματα.

Πηγή sigmalive.com

 

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice