OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Μεσογαίας Νικόλαος: Ζούμε σε μια εποχή διωγμών και απιστίας

Κάλεσμα προς τους πιστούς να παραμείνουν δυνατοί και να μη χάνουν το θάρρος τους απηύθυνε από την Αρτέμιδα ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος.

Ο κ. Νικόλαος που το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της αγίας Μαρίνας και χοροστάτησε κατά τον εόρτιο εσπερινό, παίρνοντας αφορμή από το μαρτυρικό θάνατο που υπέστη η αγία ανέφερε πως “η αγάπη της προς το Θεό είναι κάτι που πρέπει και εμάς να μας προβληματίζει σήμερα. Η ίδια υπήρξε μια γενναία και τολμηρή γυναίκα που μέσα της δεν είχε ούτε φόβο αλλά ούτε και δειλία”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο πως θα έρθει και σε εμάς η ευλογία του Θεού μέσα στη ζωή μας, ο μητροπολίτης Μεσογαίας σημείωσε πως αυτό εξαρτάται και από εμάς. “Όταν έχουμε να τιμήσουμε κάποιους αγίους η Εκκλησία μας τους προβάλλει και για τις πρεσβείες και τις προσευχές τους για βοήθειά μας αλλά και ως πρότυπα ζωής”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μαρτυρήσουμε και εμείς όπως μαρτύρησε η αγία Μαρίνα. “Αυτό όμως που απαιτείται να κάνουμε είναι να μοιάσουμε στο ήθος τους, στο φρόνημά τους και στη χάρη τους. Σε αυτά δηλαδή που αποτελούν και το πνευματικό κόσμημα της ψυχής τους”.

Επιχειρώντας να περιγράψει τις αρετές με τις οποίες ήταν κοσμημένοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας, ο κ. Νικόλαος επεσήμανε πως για να φτάσει ένας άνθρωπος στο μαρτύριο θα πρέπει να έχει πείσμα ή μια ειδική χάρη. “Εμείς μέσα στην Εκκλησία αυτό που ζούμε είναι ότι οι μάρτυρες δεν ήταν κάποιοι φανατικοί πείσμονες άνθρωποι οι οποίοι θυσίαζαν και τη ζωή τους αλλά είχαν μέσα στην ψυχή τους μια ειρήνη. Μία κατάσταση εσωτερικής ειρήνης η οποία τους έκανε να φτάνουν και στο μαρτύριο με καθαρότητα και ψυχραιμία. Η θυσία τους δηλαδή ήταν αποτέλεσμα αγάπης”.

Επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει την εικόνα του πραγματικού χριστιανού, ο μητροπολίτης Μεσογαίας υπογράμμισε πως “θα μπορούσε να είμαστε χριστιανοί μόνο των τύπων, των πανηγύρεων, των συνηθειών και του καλού τρόπου”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό όμως δεν είναι ο πραγματικός χριστιανός. “Πραγματικός χριστιανός είναι εκείνος ο οποίος φέρεται προς την αγιότητα και καλλιεργεί αρετές κινούμενος από αγάπη προς το Θεό”.

Παράλληλα, ο κ. Νικόλαος συμπλήρωσε πως “μπορεί να ζούμε σε μια εποχή με διωγμούς, περιφρόνηση, ειρωνείες και απιστία. Ως χριστιανοί όμως πορευόμαστε και ζούμε μέσα από τις δυσκολίες αυτές και τα προβλήματα της ζωής που μπορεί να είναι αρρώστιες, οικονομικές καταστροφές, κοινωνικές αδικίες, ανέχεια, ξαφνικές και αιφνιδιαστικές αποτυχίες αλλά και διάφορα γεγονότα που μπορεί να μας λυγίσουν. Τότε είναι που έρχεται το πνεύμα του Θεού και μας λέει να μη χάνουμε την πίστη μας και την εσωτερική μας δύναμη και μας προτρέπει να προχωρούμε αφού αυτός ο ηρωισμός μας χρειάζεται”.

Αναφερόμενος στην πιο διαδεδομένη αρρώστια της εποχής μας, ο μητροπολίτης Μεσογαίας τόνισε πως αυτή είναι η δειλία. “Δηλαδή ο συμβιβασμός, η υποχώρηση και όχι η τόλμη. Έτσι τα πρότυπα των αγίων είναι αυτά που μας δείχνουν τι θα πει να είσαι για την αλήθεια τολμηρός και για το Θεό δυνατός. Για αυτό θα πρέπει και εμείς να συνεχίσουμε να παίρνουμε δύναμη από το Χριστό αφού ψόφιος χριστιανός δεν είναι χριστιανός”, κατέληξε ο κ. Νικόλαος.

Πηγή orthodoxia.info.gr

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice