OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Μέρκελ: Να υπερβούμε το βέτο της Βουλγαρίας για τα Σκόπια

Θέλει η πουτ@@@ να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει, λέει μια λαϊκή έκφραση, που εδώ ταιριάζει γάντι.

Ξεκάθαρη θέση στο πλευρό των Σκοπιανών παίρνει μια ακόμη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και δεν διστάζει να στοχοποιήσει την Βουλγαρία για την στάση της, με το βέτο που έχει θέσει στην ενταξιακή πορεία του κρατιδίου βόρεια της Μακεδονίας. Αν και κανείς θα περίμενε το βέτο να είναι ελληνικό, παραδόξως τέθηκε από την βουλγαρική πλευρά που προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της.

Η γερμανική γραμμή που εξυπηρετεί τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Άγκυρας, δημιουργώντας εστίες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ως όχημα και πρόσχημα.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πολλούς λόγους – μεταξύ των οποίων και γεωστρατηγικούς – τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταξύ των επιτυχιών της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια, η κυρία Μέρκελ ανέφερε και τις λεγόμενες «Green Lanes», οι οποίες, όπως είπε, κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για τις οποίες ενεπλάκη, τόνισε, ιδιαίτερα η Ελλάδα.

Μεταξύ των προβλημάτων που παραμένουν, η ‘Αγγελα Μέρκελ επισήμανε τις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, την κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη διένεξη μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων(*). «Υπάρχουν πάντα δυσκολίες που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς: είδαμε για πάρα πολύ καιρό πώς διαπραγματεύονταν η Ελλάδα και τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας. Τα Σκόπια(*) είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και ξαφνικά το θέμα της Ενταξιακής Διάσκεψης κολλάει με την Βουλγαρία και πρέπει τώρα με μεγάλη προσπάθεια να το υπερβούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι για την γερμανική εξωτερική πολιτική να στηριχτεί το κρατίδιο βόρεια της Μακεδονίας.

(*) Το OTAVOICE  χρησιμοποιεί μονάχα την ονομασία Σκόπια, για το γειτονικό κρατίδιο και δεν αναγνωρίζει την Συμφωνία της εθνικής απάτης.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν θεωρεί ότι η Γαλλία, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, δεν θα υποστηρίζει το προσεχές διάστημα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η ‘Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία συμμετείχε στη Σύνοδο και στηρίζει ξεκάθαρα τη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι πολλά ζητήματα προκαλούν δυσκολίες στα κράτη – μέλη, όπως και στην Γερμανία και στην Ολλανδία και για αυτό δεν θα πρέπει να αναφέρεται κανείς σε μία μεμονωμένη χώρα. Σημείωσε μάλιστα ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχει κατ’ επανάληψη συζητήσει σχετικά με το πώς ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να συμπεριλάβει και το πώς η ΕΕ θα γίνει η ίδια ικανή να δεχτεί νέα κράτη – μέλη.

Στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η  Μέρκελ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία, από τα 30 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19 που δώρισε στην Covax, θα φροντίσει ώστε τα 3 εκατομμύρια να διατεθούν το συντομότερο δυνατό απευθείας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενη στη σημασία της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία συμπληρώνει φέτος επτά χρόνια, η Καγκελάριος έκανε λόγο για μια διαδικασία η οποία «τονίζει ότι εκτός από την προσέγγιση στην ΕΕ με στόχο την ένταξη, είναι απαραίτητη και η συνεργασία στην περιοχή, σε μια φάση κατά την οποία κάθε χώρα χωριστά εργάζεται για τη δική της ένταξη». «Το θέμα είναι το μέλλον της περιοχής και – θα το τονίσω και πάλι – πρόκειται για ένα μέλλον το οποίο δεν αφορά μόνο την προοπτική των ίδιων των χωρών, αλλά είναι και προς το ίδιο το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσουμε την διαδικασία, να καταστήσουμε εφικτή την συμφιλίωση και την συνεργασία, την υπέρβαση των διχασμών, διότι υπάρχουν πολλοί λόγοι – μεταξύ άλλων και γεωστρατηγικοί λόγοι – για τους οποίους (τα Δυτικά Βαλκάνια) αποτελούν τμήμα της Ευρώπης και για τους οποίους επιθυμούμε την ένταξή τους στην ΕΕ», τόνισε η ‘Αγγελα Μέρκελ. Μίλησε δε για «έναν μεγάλο αριθμό χειροπιαστών επιτυχιών», όπως την άρση των επιπλέον χρεώσεων στην περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας από την 1η Ιουλίου, τη σύσταση του Φόρουμ Νεολαίας και τις λεγόμενες «Green Lanes», οι οποίες «κατέστησαν εφικτή την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης στα σύνορα απαραίτητων εμπορευμάτων» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Εδώ ενεπλάκη ιδιαίτερα η Ελλάδα», σημείωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η «Διαδικασία του Βερολίνου» εργάζεται και για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς. Εδώ, όπως ανέφερε, κάποια θέματα έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα χρειάζονται ακόμη προσπάθεια, όπως η αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων κλπ.

Πηγή πληρ. ΑΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice