Μάχη με τις φλόγες στην Κεφαλονιά- Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά – Προληπτική εκκένωση οικισμών

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόνων, στην Κεφαλονιά. Για μια ακόμη φορά το νησί φλέγεται, από την μανία των εμπρηστών.

Εκκενώθηκαν νωρίτερα το Καπανδρίτι και η Αγία Ειρήνη, ενώ  οι φλόγες έχουν φτάσει λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή Καπανδρίτι, όπου οι δυνάμεις δίνουν μάχη να μην καούν σπίτια του χωριού, μιας και το πύρινο μέτωπο έχει μπει κυριολεκτικά στις αυλές.

Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη, κατευθύνεται στα νότια, με αποτέλεσμα οι αρχές να εισηγηθούν για προληπτική εκκένωση κι άλλων οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα που εκκενώνονται με απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου.

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , στους κατοίκους της περιοχής Ελειού στο οποίο ανέφερε: » Παραμείνετε  σε ετοιμότητα όλο το βράδυ», ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με το πύρινο μέτωπο να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή την ώρα επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς 106 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 27 οχήματα, 7 αεροσκάφη (2CL,1AIR TRACTOR,4PZL) και δύο ελικόπτερα. Επίσης, επιχειρεί αερομεταφερόμενη ομάδα πεζοπόρου τμήματος Δυτικής Ελλάδας, ενώ ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν από Πάτρα και Κυλλήνη 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού.

 

Παρότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους εξαιτίας της επικίνδυνης πυρκαγιάς η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Ο δήμαρχος Αργοστολίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας». Για την εκκένωση του χωριού ανέφερε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

 

Για τιτάνια  μάχη των πυροσβεστών με το πύρινο μέτωπο στην Κεφαλονιά έκανε λόγο  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και ανέφερε πως η  Περιφέρεια όπως και ο Δήμος Αργοστολίου είναι παρόντες με υδροφόρες και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε της Πολιτικής Προστασίας

Η περιφερειάρχης  αποκάλυψε από πού ξεκίνησε η φωτιά: «Απ’ ό,τι με ενημέρωσαν από έναν βοσκό. Τραγικά πράγματα αυτά να συμβαίνουν σήμερα, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν».

Η απόφαση εκκένωσης 

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου για την εκκένωση της περιοχής αναφέρει τα εξής:

«Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 58 και την παρ.1 του άρθρου 282, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 3013/02 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ102, Α΄)

Την αριθ. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 B’ / 10-04-2003) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα: Έγκριση του από 7-4-03 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ. 3515/28-6-2013 3η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ 2934/06-05-2015 (ΑΔΑ:6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών».

Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Αργοστολίου όπως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί και ισχύει.

Την προφορική εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Έργου κ. Ψαρρού Κωνσταντίνου για την ανάγκη υλοποίησης της Ο.Α.Π., στην περιοχή Καπανδρίτι

Αποφασίζουμε

την οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος».
Σχολιάστε