Ξεπερνά τα όρια ο Ερντογάν: «Η εποχή της ομοσπονδίας τελείωσε»

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός και αποφασισμένος να ξεπεράσει τα όρια, σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο πριν από το ταξίδι του στα Κατεχόμενα όπου δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ και θα εξετάσουμε την κατάσταση σχετικά με την εθνική μας υπόθεση (σ.σ. Κυπριακό) και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τουρκοκύπριος λαός είναι κυριαρχικά ισότιμος στο νησί. Μια λύση στην Κύπρο μπορεί να βρεθεί μόνο με βάση τα γεγονότα στο νησί. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όλα τα μέρη που επιθυμούν ένα δίκαιο, διαρκές και βιώσιμο μέλλον στην Κύπρο να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Κάθε μέλος του τουρκικού λαού θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους. Oι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται για ισότητα και δικαιοσύνη στο νησί για πάνω από μισό αιώνα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο ποιος είναι υπέρ της λύσης και ποιος επωφελείται από το αδιέξοδο».

Απέφυγε να δώσει οποιοδήποτε στίγμα για το τί θα πει… Παρέπεμψε στην ομιλία του στη «βουλή» των Κατεχομένων.

«Θα ανακοινώσω τα καλά νέα στο κοινοβούλιο της ΤΔΒΚ. Δεν θα είναι έκπληξη αν τα πω εδώ. Τότε η ομιλία μου εκεί δεν θα έχει νόημα».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Δένδια ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών στην Κύπρο κι αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι Ε/Κ άνοιξαν πυρ εναντίον Τούρκων στρατιωτών, (σ.σ. το επεισόδιο στην ακταιωρό) παρενέβη ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι «υπήρχε μια τέτοια είδηση, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Για το ίδιο θέμα ο Ερντογάν απάντησε ότι «το να κάνεις ένα τέτοιο λάθος, θα σήμαινε μπελάδες. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, εμείς θα επεμβαίναμε αμέσως».

Όσον αφορά τις δηλώσεις Δένδια, ο Ερντογάν απάντησε:

«Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δύο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών.
Περάσαμε 40-50 χρόνια με όσα λέγονταν και δεν καταφέραμε να έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Αυτή η εποχή τελείωσε, τελείωσε!
Δεν δεχόμαστε τη φιλοσοφία της μειονότητας. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»

Πηγή sigmalive.gr
Σχολιάστε