Κόντρα Λινού Βασιλακόπουλου για το στέλεχος «Δέλτα»- Δεν έχει επικρατήσει στην Ελλάδα

Κόντρα στις τηλεοπτικές κάμερες ανάμεσα στην Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα και τα εμβόλια. Ο κ. Βασιλακόπουλος αμφισβήτησε ευθέως ότι η νέα έξαρση στη χώρα μας οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα, μιας και όπως είπε οι αριθμοί λένε το ακριβώς αντίθετο, υπονοώντας ότι παίζονται επικοινωνιακά παιγνίδια.

Συγκεκριμένα στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ντόρα Κουτροκόη, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «με το που ανοίξαμε, πήγαμε μέσα σε λίγες ημέρες από τα 500-600 κρούσματα στα 1.800».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της καθηγήτριας Λινού η οποία τόνισε ότι «επιδημιολογικά αυτό που λέτε είναι λάθος. Ανοίξαμε και σε δύο ημέρες είχαμε τα πρώτα κρούσματα της «Δέλτα» και πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, είναι σαν να μην είχαμε κανέναν εμβολιασμένο και αυτό δημιούργησε την κρίση. Καθυστερήσαμε να κατανοήσουμε ότι έρχεται νέο κύμα λόγω του στελέχους «Δέλτα» και δεν έπρεπε να είχαμε άρει τα μέτρα. Επίσης προσπαθήσαμε να εμβολιάσουμε τα νέα παιδιά δίνοντάς τους το κίνητρο των 150 ευρώ αλλά δώσαμε τα 150 ευρώ εντός 24 ωρών από την πρώτη δόση. Αυτό ήταν λάθος ιατρικά και επιδημιολογικά. Έπρεπε να δοθεί το κίνητρο μήπως και πετύχουμε κάτι αλλά 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση».

Ο κ. Βασιλακόπουλος  ανταπάντησε ότι «διαφωνούμε ριζικά. Αυτά που ακούγονται είναι πράγματα που επιστημονικά δεν στηρίζονται πουθενά. Το στέλεχος «Δέλτα» δεν έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, είναι πολύ μικρό το ποσοστό».

Η Αθηνά Λινού παρεμβαίνοντας  εκ νέου είπε «θα επικρατήσει λόγω της μεταδοτικότητάς του» και ο κ. Βασιλακόπουλος είπε «μου θυμίζει το «θα… θα… παλαιότερων εποχών».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας προσπαθούσε να εξηγήσει και ο κ. Βασιλακόπουλος επαναλάμβανε: «Θα με ακούσετε… θα με ακούσετε…». Ο ίδιος απευθυνόμενος στη συνάδελφό του υποστήριξε ότι «είπατε δημόσια ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά για το στέλεχος Δέλτα. Κάνετε λάθος».

«Ποτέ δεν το είπα αυτό» υπεραμύνθηκε η κα Λινού και ο Βασιλακόπουλος απάντησε ξανά ότι «είπατε ότι ανοίξαμε και ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά για το στέλεχος Δέλτα. Δεν είναι ότι δεν είμαστε εμβολιασμένοι. Δεν είναι σωστό αυτό, ούτε το ότι επικράτησε το στέλεχος Δέλτα».

Η Αθηνά Λινού παίρνοντας ξανά τον λόγο εξήγησε ότι «αυτό που είπα είναι απλά μαθηματικά. Είπα ότι το 60% του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστο, η μεταδοτικότητα της Δέλτα είναι διπλάσια και επομένως είναι το ίδιο σαν να μην είχαμε καθόλου εμβολιασμένο πληθυσμό και επομένως περιμένουμε μεγάλη έκρηξη».

Δείτε εδώ την εκπομπή
Σχολιάστε