Φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας στην «Βόρεια Απάτη», με επιβλέποντα τον Geoffrey

Επεκτείνεται η συνεργασία στήριξης του ψευδοκράτους των Σκοπίων, την ίδια ώρα που αυτό ωμά και απροκάλυπτα κάνει πλιάτσικο στην ελληνική ιστορία και αυτοπροβάλλεται ως το σύγχρονο βασίλειο του Φιλίππου.

Η Σκοπιανή προκλητικότητα δεν εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση, των τέως μακεδονομάχων να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας του τρόμου για τα εθνικά μας θέματα, υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για την κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Απάτης(Σκόπια). Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων, 55 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος.

Θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία, κοντά στη Θεσσαλονίκη, προς το Νετιτόνο μέσω της Γευγελής. Η αρχική ικανότητα μεταφοράς θα φθάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις προδιαγραφές και για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ.

Υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠΕΝ)
Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και εκ  μέρους των Σκοπίων ο υπουργός Οικονομίας  Kreshnik Bekteshi. “Αναβαθμίζουμε το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το εθνικό μας σύστημα στα Σκόπια(*). Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στο βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του. Να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση και σταδιακά να αντικαταστήσει πιο ρυπογόνες πηγές ηλεκτροπαραγωγής με το φυσικό αέριο. Είναι μια σημαντική συμφωνία. Ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής. Θα βοηθήσει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών μας” επεσήμανε ο κ Σκρέκας.

Παρών στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο πρωθυπουργός του ψευτοκράτους, Zoran Zaev και ο επιβλέπων υπεργολάβος  πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt καθώς και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.

(*) Το otavoice δεν αποδέχεται την ονομασία που προέκυψε μέσα από μια προδοτική συμφωνία και δεν την χρησιμοποιεί. Βόρεια της Μακεδονίας υπάρχει μόνο ένα κρατίδιο με βουλγαρική και αλβανική προέλευση, στο οποίο υπάρχουν και εγκλωβισμένοι ελληνικοί πληθυσμοί.
Σχολιάστε