Έτσι θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά – Αποκλείουν εκατομμύρια πολίτες, πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό

Τα μέτρα που θα ισχύουν για τις μετακινήσεις των πολιτών προς τα νησιά και δημιουργούν πολίτες δυο κατηγοριών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση  στην ενημέρωση της Πέμπτης, και αφού είχε προηγηθεί η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, που συνεδρίασε σήμερα. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

– Για τους ενήλικες: πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

– Για τους ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

– Οι ανήλικοι έως 12 ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα.

Σχετικά με την επιστροφή των πολιτών από τα νησιά, συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσους είναι άνω των 12 ετών.

Οι εξαιρέσεις

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα. Εξαιρούνται επίσης όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί οι πολίτες θα μετακινούνται με την υποχρέωση διενέργειας εβδομαδιαίου self test όπως ήδη ισχύει, αλλά και όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Και αυτοί θα μετακινούνται με τη διενέργεια εβδομαδιαίου self test, αν πρόκειται για εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε ότι «αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα».

Με δεδομένο ότι το 65 % του γενικού πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, καθίσταται σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποκλείσει σε εκατομμύρια πολίτες την πρόσβαση στη νησιωτική χώρα, λόγο αυξημένου κόστους ( εξετάσεις) γεγονός που θα πλήξει οικονομικά τα ήδη επιβαρυμένα νησιά μας. Είναι λογικό οι πολίτες για τις θερινές διακοπές να επιλέξουν προορισμούς που δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε συνεχείς ελέγχους με πολυέξοδες εξετάσεις. 

Ήδη οι επιχειρηματίες στην νησιωτική Ελλάδα είναι σε αναμμένα κάρβουνα μιας και υπολόγιζαν στον εσωτερικό τουρισμό να καλύψει μέρος της προδιαγεγραμμένης οικονομικής καταστροφής. Με πενιχρές κρατήσεις από το εξωτερικό, η σημερινή απόφαση έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα μιας και δύσκολα θα επιλέξουν κυρίως οικογένειες νησιωτικούς προορισμούς.

Φαίνεται πως έχει χαθεί πέρα της λογικής και ο έλεγχος της κατάστασης και οδηγούμαστε από αστοχία, σε αστοχία.
Σχολιάστε