Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη-Αναστασιάδη, προς την Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:  «Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Κύπρου, τόνισε πως δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά λύση στη λογική των δυο κρατών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι κάτι αδιανόητο για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επανέλαβε την κοινή γραμμή Αθήνας Λευκωσίας, για μια βιώσιμη λύση πέρα από εγγυήσεις και εξαρτήσεις.

Να επαναρχίσει ο διάλογος στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε ασπίδα το διεθνές δίκαιο και ο Ερντογάν θα πρέπει να το αποδεχτεί.




Σχολιάστε