Συναγερμός και έκτακτη σύσκεψη για τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Ανησυχία για την Κρήτη

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές στη χώρα μας εξαιτίας  της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού, που θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική. Οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, μετά από τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής, κυρίως στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, μετά από τις τελευταίες αναλύσεις, επιβεβαιώθηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», από τα οποία τα 15 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και ένα εντοπίστηκε σε πύλη εισόδου και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα συνολικά κρούσματα της «Δέλτα» στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 29.

Ενδεικτικό της κατάστασης και της ανησυχίας, ειδικά για την Κρήτη, είναι η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ παραμένει σαν σενάριο το ενδεχόμενο το Ηράκλειο να τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό» στον επιδημιολογικό χάρτη. Δηλαδή, να ενταχθεί στο επίπεδο 3, για να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται πως σήμερα έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εξάπλωση της «Δέλτα» στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Ακης Σκέρτσος, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι του νησιού.

Πάντως το θέμα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού  κυριαρχεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ζητούν συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες, απευθύνοντας προειδοποίηση ότι πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τη μετάλλαξη «Δέλτα», την παραλλαγή που εμφανίσθηκε στην Ινδία και είναι πολύ μεταδοτική, ενώ φαίνεται να πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Σχολιάστε