Σταματούν οι εμβολιασμοί κάτω των 60 ετών με AstraZeneca στην Ελλάδα

Σταματούν οι εμβολιασμοί των πολιτών ηλικίας κάτω των 60 ετών, με το σκεύασμα της AstraZeneca όπως ανακοίνωσε  η Μαρία Θεοδωρίδου βάση της εισήγησης από την  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, το εμβόλιο της AstarZeneca χορηγείται σε άτομα ηλικίας 30 ετών και πάνω.

Όπως ισχυρίστηκε η κ. Θεοδωρίδου η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τη σχέση οφέλους και ζημίας. Συγκεκριμένα το προηγούμενο διάστημα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου οι όποιες παρενέργειες λόγω των θρομβώσεων δεν υπερκάλυπταν τα θανατηφόρα περιστατικά σε άτομα κάτω των 60 ετών που ξεπερνούσαν τα 100 ανά εβδομάδα, οπότε κρινόταν απαραίτητη η χορήγηση του εμβολίου. Σήμερα με την υποχώρηση των κρουσμάτων ο κίνδυνος για τα άτομα κάτω των 60 ετών έχει ελαχιστοποιηθεί οπότε αποφασίστηκε η διακοπή του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η χώρα μας έχει παραλάβει πολλές δόσεις εμβολίων, όπως της Pfizer, και τα ραντεβού που κλείνονται με AstraZeneca τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ λιγότερα, μιας και ήταν διάχυτη η ανησυχία λόγω των πολλών περιστατικών.

Βέβαια η κ. Θεοδωρίδου με τον ισχυρισμό της επιβεβαιώνει αυτό που επιμελώς απέφευγαν πριν λίγες ημέρες να παραδεχτούν. Ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι μόνο σε κάποιες -έστω ελάχιστες- περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του εμβολιαζόμενου.

 
Σχολιάστε