Προκαλούν Άγκυρα και ψευτομουφτής Ξάνθης- Αμφισβητούν δικαστική απόφαση

Ενώ η Ελλάδα δίνει γη και ύδωρ για να ικανοποιηθεί το εθνικιστικό παραλήρημα της Άγκυρας και να κατευνάσουν την οθωμανική παράκρουση, η πολιτική Ερντογάν συνεχίζει απαρέγκλιτα την οδό των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμη και επί ελληνικού εδάφους.

Την απόφαση του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης να καταδικάσει τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω μιας προκλητικής ανακοίνωσης.

Ο ψευδομουφτής Ξάνθης καταδικάστηκε για το αδίκημα της «διέγερσης σε διχόνοια» εξαιτίας των εμπρηστικών δηλώσεων που είχε κάνει τον Μάιο του 2016 στο συνέδριο του τουρκόφρονου ΚΙΕΦ στην Κομοτηνή, όπου παρομοίασε τον τότε πρόεδρο του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαούς με τον τουρκοκύπριο εθνικιστή ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Αχμέτ Μετέ αποκαλώντας τον Μουσταφά Αλή Τσαούς ως «Ντενκτάς της Θράκης», ουσιαστικά έκανε λόγο για νέο «Αττίλα» και νέο ψευδοκράτος στα πρότυπα της «Βορείου Κύπρου» αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη Θράκη.

Την εμπρηστική αυτή δήλωση η Άγκυρα την χαρακτηρίζει ως «άσκηση θρησκευτικών και κοινωνικών καθηκόντων» ενώ κατηγορεί παράλληλα την Ελλάδα για «καταπιεστικές πρακτικές που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή, που επιβλήθηκε από το Μονονελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στον μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μια ακόμη έκφραση των πολιτικών πίεσης και εκφοβισμού κατά των μουφτήδων που εκλέχτηκαν με την βούληση της ίδιας της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

Η Ελλάδα για την οποία έχουν εκδοθεί σε βάρος της πολλές αποφάσεις στο ΕΔΑΔ για παραβιάσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των μουφτήδων, μέσω νομικών διαδικασιών που διεξάγει με αβάσιμες κατηγορίες κατά των μουφτήδων, επιδιώκει να εμποδίσει τους προαναφερθέντες να ασκήσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά και κοινωνικά τους καθήκοντα.

Ελπίζουμε πως αυτή η άδικη απόφαση θα διορθωθεί στα επόμενα στάδια της νομικής διαδικασίας. Για μία ακόμη φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει τις καταπιεστικές πρακτικές που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και των εκλεγμένων μουφτήδων.

Θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα εγγυημένα από διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης».

 

Πηγή fonirodopis.gr
Σχολιάστε