Οι εγκληματίες στο χώρο της θηριωδίας- Ερντογάν και Αλίεφ στο κατεχόμενο Αρτσάχ

Οι εγκληματίες πολέμου Ερντογάν και Αλίεφ σε μια επίδειξη ωμότητας και βαρβαρότητας,  από τα κατεχόμενα αρμενικά εδάφη του Αρτσάχ, δήλωσαν με τον πιο προκλητικό τρόπο την παρουσία τους. Δεν κράτησε ούτε μία μέρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το ήπιο προφίλ του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επέστρεψε στην γνωστή τακτική του.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε προκλητική επίσκεψη στο Αρτσάχ, σε μια προσπάθεια να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα –και κυρίως στον μουσουλμανικό κόσμο–, ότι δεν εγκαταλείπει τα σχέδια του παντουρκισμού που έχει βάλει μπρος εδώ και καιρό.

Οικογενειακό πικ-νικ στα αιματοβαμμένα χώματα του Αρτσαχ 

Έτσι χθες οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίεφ, πραγματοποίησαν προκλητική επίσκεψη στα καταληφθέντα από τους Αζέρους ιστορικά εδάφη των Αρμενίων, και συγκεκριμένα στην πόλη-σύμβολο του πολέμου Σουσί, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Οι ηθικοί αυτουργοί της εκτέλεσης δεκάδων αιχμαλώτων, τον αποκεφαλισμό Αρμενίων στρατιωτών από μισθοφόρους ισλαμιστές και την ωμή βία σε ανυπεράσπιστους ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα, επέστρεψαν στον αιματοβαμμένο χώρο του ειδεχθούς εγκλήματος τους.

Πρόκειται για πράξεις που δυναμιτίζουν την ένταση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του Καυκάσου και έχουν στόχο να προκαλέσουν τους Αρμένιους.

Αμέσως μετά την προκλητική επίσκεψη, η αρμενική πλευρά αντέδρασε και εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών  στην οποία αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα την κοινή επίσκεψη των προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν στις 15 Ιουνίου στο ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο της Αρμενίας στο Αρτσάχ, Σουσί, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή του Αζερμπαϊτζάν, ως απόλυτη πρόκληση κατά της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

»Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επίσκεψη προηγήθηκε της καταστροφής της θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του βίαια εκτοπισμένου αυτόχθονου αρμενικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της βεβήλωσης του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιερού Σωτήρα Ghazanchetsots –που στοχεύουν οι δυνάμεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν με τον πόλεμο εναντίον του Αρτσάχ–, καθώς και η πλήρης καταστροφή του μνημείου που τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

»Τέτοιες ενέργειες των τουρκικών Αρχών και των Αρχών του Αζερμπαϊτζάν, που αποσκοπούν στην εδραίωση της χρήσης βίας εναντίον του λαού του Αρτσάχ, υπονομεύουν σημαντικά τις διεθνείς προσπάθειες για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, και είναι εντελώς απαράδεκτες. Η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Αρμενίων του Αρτσάχ, η οποία περιλαμβάνει την κατάληψη των εδαφών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, και την ασφαλή επιστροφή του εκτοπισμένου πληθυσμού, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της γενοκτονικής απειλής των Τουρκοαζέρων εναντίον του αρμενικού λαού.

»Αυτές οι προκλητικές ενέργειες αποκαλύπτουν σαφώς την ψευδή και παραπλανητική φύση των δηλώσεων που προέρχονται από την επίσημη Άγκυρα και το Μπακού, σχετικά με τις προθέσεις τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις με την Αρμενία και τον αρμενικό λαό.

 

»Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι η εξάλειψη των συνεπειών της πρόσφατης επίθεσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ, πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα της Συμπροεδρίας του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ».

Πηγή pontosnews/ Κρικόρ Τσακιτζιάν
Σχολιάστε