Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν γνωρίζει για την Γαλλογερμανική πρόταση για σύνοδο ΕΕ και Ρωσίας -Αντιδράσεις ευρωπαίων ηγετών

Η Ρωσία δεν γνωρίζει λεπτομέρειες της πρότασης που έκανε η Γαλλία και η Γερμανία για την διεξαγωγή συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Φυσικά και ακούσαμε για την πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλές λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Οι αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών 

 Ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώκει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς αλλαγή πορείας από το Κρεμλίνο, που έχει προσαρτήσει την Κριμαία από το Κίεβο και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Ένας διάλογος πρέπει να έχει ένα ορισμένο κόστος και για τη Ρωσία», είπε ο Καρίνς κατά την άφιξή του στις συνομιλίες των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τις σχέσεις της Ένωσης με τη Μόσχα. «Διαφορετικά φαίνεται σαν η Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία, να διεξάγει πόλεμο στο Ντονμπάς και η Ευρώπη να σηκώνει τους ώμους και να εξακολουθεί να επιδιώκει τον διάλογο.»

«Η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται αυτό το είδος ελεύθερων παραχωρήσεων ως ένδειξη δύναμης», είπε.

Ο Καρίνς πρόσθεσε πως οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να διαμορφώσουν μια κοινή νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και θα πρέπει να καθυστερήσουν οιεσδήποτε αποφάσεις για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι το φθινόπωρο όταν μια τέτοια κοινή στάση θα έχει σταθερά εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής των επικεφαλής των κοινών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (ο ίδιος) δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση αν αυτή περιλαμβάνει τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της πρότασης της Γερμανίας και της Γαλλίας για την πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω επιτέλους κινήσεις για διάλογο με την Ρωσία», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Γεωγραφικά, είμαστε πιο κοντά στην Ρωσία από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να παρακολουθούμε τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, την ώρα που πολλά θέματα, όπως της Ουκρανίας, επηρεάζουν εμάς περισσότερο από ό,τι τις ΗΠΑ», είπε ο αυστριακός καγκελάριος.

Αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δραματική και δεν μπορούμε να το ανεχθούμε.

Σχετικά με τους πρόσφυγες, δήλωσε: «Θέλουμε οι πρόσφυγες να φιλοξενούνται από γειτονικές χώρες, για να προλάβουμε την έλευσή τους στην Ευρώπη (…) Πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες».

Πηγή ΑΠΕ
Σχολιάστε