Δρόμος Εκεχειρίας 2021: Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στο σύγχρονο Ολυμπισμό

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας στο πλαίσιο του «Δρόμου Εκεχειρίας 2021», θέλοντας να συμβάλλει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και να κρατήσει ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας αλλά και να γεφυρώσει τοαρχαίο με το σύγχρονο, διοργάνωσε εκδήλωση την Τετάρτη23 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ολυμπισμού, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.

Στο χώρο του Φουαγιέ του Μουσείου λειτούργησε εικαστική έκθεση με τίτλο: «Αορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι δύο μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ και Ευάγγελος Ζάππας, μέσω του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα και της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, καθώς υπήρξαν οι πρωτεργάτες για την υλοποίηση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, αλλά και πρωτοπόροι του κινήματος των εθνικών ευεργετών. Με τις χορηγίες των δύο μεγάλων ευεργετών αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο και έγινε εφικτό να διεξαχθούν στην Ελλάδα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και κτίσθηκε το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτήριο που ανεγέρθη παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών.

Εκτός από τους δύο εθνικούς ευεργέτες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν διακριθέντες αθλητές της Ξιφασκίας, της Τοξοβολίας και της Σκοποβολής από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα. Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Αορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον», είναι αφιερωμένη στις ολυμπιακές αξίες, στα αθλήματα που θα τιμηθούν, στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αλλά και στον γλύπτη και ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος «έφυγε» από τον COVID-19 και ο οποίος ύμνησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τα ολυμπιακά ιδεώδη και το σθένος της ελληνικής ψυχής!

Στην πετυχημένη εκδήλωση μίλησαν :

Φώτιος Χρήστου – Δρ. Φιλοσοφίας: «Πάλλεσθαι δι’ αρετήν και ελευθερίαν»

Τίτος Αθανασιάδης – Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Συγγραφέας: «Η Ολυμπιακή Ιδέα και ο Ελληνικός Ευεργετισμός»

Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια Εικαστικής Εκθεσης:«Αορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».

Ιωάννα Μάστορα – Δρ. Φιλοσοφίας: Επιλογή και Απαγγελία αρχαίων αφιερωματικώνκειμένων.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι: Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης: Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη: Πρόεδρος Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Την εικαστική έκθεση επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Βουτσινάς Μάριος, Γκούμας Χαράλαμπος, Ζήβας  Νίκος, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Kelly, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαγός Γρηγόρης, Λιντζέρης Γιώργος, Λυραράκη Έλλη, Μήτσου Βαγγέλης, Μπαράκου Νάντια, Μπάρδης Γιάννης, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Παπουτσίδης Νίκος-Γεώργιος, Πατσέλης Αλτιν, Πατσόγλου Αριστείδης, Ρούσσης Γεώργιος, Ρούσσης Εμμανουήλ, Ταζεδάκη Καίτη.

Όλες οι δράσης διοργανώθηκαν από την Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώθηκαν από τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και του δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην εκδήλωση πάρθηκαν όλα τα μέτρα βάση όσων ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω του covid.

Σχολιάστε