Βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για την κλιμάκωση της βίας – Η Χαμάς και τα παιχνίδια του Παντουρκισμού

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ΟΗΕ για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε βία και οποιαδήποτε υποκίνηση στη βία, όπως και τις εθνοτικές διαιρέσεις και τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, την ώρα που στην περιοχή αυτή σημειώνεται η χειρότερη κλιμάκωση της βίας εδώ και χρόνια, η οποία πυροδοτήθηκε από βίαια επεισόδια στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όσον αφορά τις συγκρούσεις στην πλατεία των Τεμενών, ο Κόλβιλ σημείωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις της τάξης «δεν σεβάστηκαν σαφώς τις τελευταίες ημέρες» την υποχρέωσή τους να απαντούν με αναλογικό τρόπο και να εγγυώνται το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ «απαγορεύονται αυστηρά από τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Παράλληλα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε σήμερα τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σημειώνοντας ότι «έγιναν αδιακρίτως και ήταν ανεύθυνες» και σημείωσε ότι το Ισραήλ προκάλεσε μια κλιμάκωση της βίας νωρίτερα με τις ενέργειές του στην Ιερουσαλήμ.

«Οι ισραηλινές παραβιάσεις στην Ιερουσαλήμ και η ανοχή της κυβέρνησης στους εβραίους εξτρεμιστές που είναι εχθρικοί απέναντι στους Παλαιστίνιους και τους Άραβες είναι αυτό που οδήγησε στην ανάφλεξη της κατάστασης με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο», σημείωσε ο Γάιτ σε ανακοίνωσή του.

Ο Γάιτ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει αμέσως για να σταματήσει τη βία, λέγοντας ότι οι συνεχιζόμενες «ισραηλινές προκλήσεις» συνιστούν προσβολή για τους μουσουλμάνους παραμονή της γιορτής Έιντ για το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιούν σήμερα τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς και τα παιχνίδια του παντουρκισμού 

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που θυμίζουμε πως ήταν η πρώτη οργάνωση που χαιρέτισε την βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς από τον εγκληματία Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, και περισσότεροι από 106 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα που έγιναν σε αντίποινα για τις ρουκέτες που ερρίφθησαν από τον παλαιστινιακό θύλακα στο Ισραήλ.  Βέβαια είναι γνωστή η επιχειρησιακή τακτική αυτών των οργανώσεων να χρησιμοποιούν γυναικόπαιδα ως ασπίδες προστασίας, των δυνάμεων τους.

Την κλιμάκωση της βίας επιδιώκει η Άγκυρα που έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή προσπάθεια ενεργοποίησης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, καλώντας τα αραβικά κράτη να κλιμακώσουν την στάση τους απέναντι στο Ισραήλ. Διαδηλώσεις σε τουρκικές πόλεις καλούν την Άγκυρα να στείλει στρατό στη λωρίδα τη Γάζας. Η πρόσφατη εμπειρία από την εμπλοκή της Τουρκίας στο Αρτσάχ της Αρμενίας και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως είμαστε κάτω από ένα μεθοδευμένο σχέδιο ανασύστασης του παντουρκισμού.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε τον θάνατο 15 μελών της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας άλλης ένοπλης οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε εξάλλου ότι έπληξε 130 στρατιωτικούς στόχους, που ανήκαν στην πλειονότητά τους στη Χαμάς.

Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την Παρασκευή στις συγκρούσεις που σημειώνονται καθημερινά στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή πληρ. ΑΠΕ
Σχολιάστε