Τι λέει ο ιατροδικαστής για τον αιφνίδιο θάνατο της 44χρονης λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της 44χρονης που πέθανε από ανακοπή 14 ώρες μετά από τον εμβολιασμό της από το εμβόλιο της Astrazeneca , στη Θεσσαλονίκη  μίλησε στο ΟΡΕΝ και στην εκπομπή του  Άκη Παυλόπουλου. Όπως ανέφερε από τα μακροσκοπικά στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με αίτιο θρομβώσεις που ενοχοποιούν το εμβόλιο της Astra zeneca, αλλά ούτε είναι εμφανής η αιτία θανάτου. Μόνο με τις τοξικολογικές και μοριακές εξετάσεις θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε κατά μεγάλο βαθμό τι προκάλεσε τον αιφνίδιο θάνατο και αν ενεργοποιήθηκε κάποια αντίδραση στον οργανισμό από το εμβόλιο.

«Κάναμε την νεκροτομή, εμείς δεν βρήκαμε κάποια ιδιαίτερα ευρήματα χθες. Δηλαδή κάποιο οξύ αίτιο, το οποίο να οδήγησε στον θάνατο δεν υπήρξε χθες. Δεν υπήρξε αυτή η θρόμβωση που αναφέρεται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε υπήρξε κάποιο άλλο οξύ επεισόδιο που να οδήγησε στον θάνατο. Το μόνο εύρημα που βρήκα είναι μια εστία παλιού εμφράγματος. Ήταν μια μικρή εστία, που αν δεν πέρασε ασυμπτωματικά στην ασθενή, την εξέλαβε ως μυοσκελετικό πόνο και δεν το έψαξε ποτέ. Δεν είχαμε χθες εύρημα ούτε αιτία θανάτου. Από τα μακροσκοπικά ευρήματα δεν βρήκαμε αιτία θανάτου» σημείωσε. «Ήταν μικρό το διάστημα για να αναπτυχθούν θρομβώσεις. Αυτό σύμφωνα με τι βιβλιογραφία απαιτεί τουλάχιστον 4-5 ημέρες. Πρέπει όμως να καταλήξουμε στον μηχανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Δεν ήταν θρομβώσεις, αλλά να δούμε αν το εμβόλιο συσχετίζεται με τον μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε και οδήγησε την γυναίκα στο θάνατο» τόνισε. «Προς το παρόν δεν έχουμε ασφαλές συμπέρασμα, για την αιτία του θανάτου και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις που θα μας εντοπίσουν πως προκλήθηκε το μοιραίο», επεσήμανε.

Ο σύζυγος της 44χρονης, Κωνσταντίνος Γκουγκουλiάνης, ανέφερε πως «μας είπαν ότι έσβησε από ανακοπή, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και δεν οφείλεται στο εμβόλιο». Μιλώντας στον  ΑΝΤ1, επεσήμανε πως  έχει οριστεί και από την οικογένεια ιατροδικαστής και δικηγόρος. «Το θέμα είναι τι προκάλεσε το έμφραγμα. Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, το εμβόλιο έχει βγει για καλό», είπε και υπογράμμισε πως, «αν δεν κάνει το εμβόλιο, ας το αποσύρουν. Γιατί βγαίνουν και μιλάνε αν δεν ξέρουν ακόμα αν φταίει. Είναι κακό να το παραδεχτούμε αν δεν κάνει και να το πετάξουμε;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε μάλιστα, η σύζυγός του, Μάρθα, ήθελε να κάνει το εμβόλιο για να μπορέσει να δει τον ηλικιωμένο πατέρα της, στη Φλώρινα. Μάλιστα, θα έκλεινε ραντεβού για Pfizer, αλλά λόγω του ότι αργούσε το ραντεβού, έκλεισε AstraZeneca, που ήταν νωρίτερα. «Το συζητήσαμε, είχαμε κλείσει ραντεβού στις 12:40 τη Δευτέρα του Πάσχα. Το έκανε, κάτσαμε, φάγαμε, πήγαμε στην παραλία της Χαλάστρας και ήπιαμε καφέ. Μου είπε ‘δεν έχω ενοχλήσεις’, μετά μου είπε ότι κρύωνε. Είχε δέκατα, αλλά γνωρίζαμε για τις παρενέργειες και δεν ανησυχήσαμε, πήρε χαπάκι και της έπεσε ο πυρετός», περιέγραψε ο άνδρας.
Σχολιάστε