Μαζική η απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας και στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας η απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά. Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από το 8ωρο», η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, εργατικά σωματεία και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και  κατευθύνθηκαν μέχρι το Σύνταγμα. Ακόμη, μεταξύ των οργανώσεων και των κομμάτων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25.

«Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» , επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια: Στην κατάργηση του 8ώρου, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους, στην μεταφορά των εργατικών διαφορών στον ΟΜΕΔ και την ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας, στις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο (ηλεκτρονική ψηφοφορία, ηλεκτρονικά μητρώα στη διάθεση κυβέρνησης και εργοδοτών)», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Προπύλαια από εργατικά σωματεία, καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Εξαίρεση στο αγωνιστικό κλίμα των συγκεντρώσεων η εμφάνιση των γνωστών αγνώστων του αντιεξουσιαστικού χώρου που αποσπάστηκαν από το κύριο σώμα της πορείας και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και προξένησαν φθορές στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Με τις γροθιές υψωμένες χιλιάδες απεργοί τραγούδησαν τον ύμνο της «Διεθνούς» στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά – πρωτοπόρα εργατιά» αντήχησε στο τέλος της συγκέντρωσης.

Στην εξέδρα των ομιλητών το σύνθημα ήταν «Πρωτομαγιά 2021. Τα κέρδη τους οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Speedex, καταγγέλλοντας τα σχέδια για καταπάτηση του 8ωρου. «Αυτοί που αγωνίστηκαν για να έχουμε εμείς το 8ωρο δε λογάριασαν τίποτα», σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Το απεργιακό «παρών» των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία μετέφερε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. «Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της ίδιας μας της ζωής, δεν παίρνει αναβολή, δεν καταλαβαίνει από απαγορεύσεις ούτε λυγίζει στην ένταση της καταστολής», τόνισε.

«Οι πανδημίες δεν θα τελειώσουν προς όφελος του λαού όσο η υγεία πουλιέται», τόνισε. «Σήμερα δίνουμε όρκο στους νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς από το Σικάγο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Καισαριανή, θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανατροπής» υπογράμμισε

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο Γιώργος Στεφανάκης, εργαζόμενος στην «e-food» και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σκληρή μάχη των εργαζομένων του κλάδου να μείνουν όρθιοι και δυνατοί και υπογράμμισε: «Αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια να μας κλείσουν το στόμα, να μείνουμε σπίτι, να αποδεχτούμε τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τα επιδόματα-ψίχουλα. Διεκδικούμε αξιοπρεπές εισόδημα, μέτρα προστασίας για τους διανομείς, υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ με 5ήμερο – 8ωρο για όλους».

Κατήγγειλε την διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας «που έχουν επιβάλει όλες οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης».

Επισήμανε ότι «είναι πλέον φως φανάρι ότι η κυβέρνηση τα έχει συμφωνήσει με την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα «κάνοντας πέρα τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής».

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Σφίγγουμε αγωνιστικά τη γροθιά, σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα. Τιμούμε τους νεκρούς του Σικάγο, τους νεκρούς εργάτες από τις πρώτες απεργίες στη χώρα μας, τιμούμε το Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 και χιλιάδες άλλους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές που αποτελούν φωτεινό φάρο στη σημερινή μας δράση. Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργάτες όλου του κόσμου! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για της Γης τους κολασμένους, τους μετανάστες, πρόσφυγες που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία, τους πολέμους, συνολικά από το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά» τόνισε.

«Το ματωμένα πουκάμισα των εργατών του Σικάγο έγιναν σύμβολο πάλης και θυσίας και τα διδάγματα της εξέγερσης βρίσκονται στο προσκήνιο. Σήμερα, από εδώ, από την πλατεία Συντάγματος, στέλνουμε το πρώτο ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι το 8ωρο δεν το παραδίδουμε, δεν το χαρίζουμε, ότι η παρανομία με την απορρύθμιση στον χρόνο εργασίας που συμβαίνει σήμερα στους εργασιακούς χώρους, με την ασυδοσία της εργοδοσίας, θα βρει σθεναρή αντίσταση από τις ασυμβίβαστες δυνάμεις των εργαζομένων, από όλους όσοι σήμερα βροντοφωνάζουν πως «δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε»» υπογράμμισε ο Β. Συρίγος.

«Βρισκόμαστε εδώ, μετά από ένα χρόνο από την ιστορική Πρωτομαγιά του 2020 που έστειλε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες το κίνημα αν είναι οργανωμένο και αποφασισμένο μπορεί να δρα με οργανωμένη απειθαρχία και να προβάλει τα αιτήματά του, να αναδεικνύει την αιτία όλων των προβλημάτων, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Είπε ότι «μια ακόμα επίθεση εξελίσσεται αυτές τις μέρες ενάντια στα δικαιώματά μας» με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους θεσμούς τους «πάντα πρόθυμους να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό για λογαριασμό του κεφαλαίου» με κατάργηση του 8ωρου, πλήρη απορρύθμιση στο χρόνο εργασίας, τα συνδικάτα έξω από τους χώρους δουλειάς, απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, μετατροπή της απεργίας σε συμβολική πράξη.

Κάλεσε τους εργάτες που έζησαν κατακτήσεις και δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας «να μη συμβιβαστούν με τη σημερινή πραγματικότητα, να μην επιτρέψουν την προπαγάνδα του αντίπαλου ότι αυτά είναι περασμένα ξεχασμένα. Να μπουν μπροστά να διεκδικήσουν, να τραβήξουν και τους νέους στη μάχη για βελτίωση του μισθού, των δικαιωμάτων».

Κατήγγειλε τα «καμώματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τη συμπαιγνία της με την κυβέρνηση για να μην κουνηθεί φύλλο» σημειώνοντας «πήραν σήμερα απάντηση σε όλη τη χώρα» και τονίζοντας το σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» είναι επίκαιρο και αναγκαίο για να δυναμώσει ο ταξικός, διεκδικητικός αγώνας απέναντι στον συμβιβασμό».

Κατήγγειλε την «προκλητική στάση δυνάμεων που έχουν ψηφίσει μνημόνια και ένα φορτηγό από αντεργατικούς νόμους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες θυμήθηκαν σήμερα τα δικαιώματα που μας ξήλωσαν και ξέχασαν γρήγορα τις 32 Κυριακές στο Εμπόριο, τη διατήρηση άθικτου όλου του αντεργατικού τερατουργήματος από το 2010, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρα στον Τουρισμό, 9 μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό στα τρένα, 12ωρα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την κοροϊδία της ΕΓΣΣΕ και τόσα άλλα».

Ο Β. Συρίγος αναφέρθηκε και στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στην περιοχή, τονίζοντας ότι απέναντι σε αυτή την βαρβαρότητα η ελπίδα είναι στην πάλη των λαών

«Η αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει τους ιμπεριαλιστές και το σάπιο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα» υπογράμμισε.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα κάθε μέρα από σήμερα κιόλας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας για να μη γίνουμε σκλάβοι, για να ξηλώσουμε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έστησαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμπρός για σταθερό ημερήσιο χρόνο, εμπρός για 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, τέλος στα ωράρια-λάστιχο, θέλουμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Καλή δύναμη, δόξα και τιμή στους ήρωες της τάξης μας. Ένα σύνθημα αντηχεί παντού στις καρδιές όλων των κατατρεγμένων: «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»» κατέληξε στην ομιλία του.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Μάη στις 6.30 μ.μ. στο Πεδίον του Άρεως καθώς τα Συνδικάτα «εντείνουν την πάλη για να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια που έχουν συντροφεύσει τους αγώνες των εργατών, αλλά και ένα καινούριο τραγούδι εμπνευσμένο από τη σημερινή μέρα που ερμήνευσαν οι Πολυξένη Καράκογλου και Δημήτρης Κανέλλος οι οποίοι, τέλος, ευχαρίστησαν τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς συμμετείχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη δήλωσή του ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων».

 

Στη Θεσσαλονίκη, με ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και έθεσαν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ και συνδικάτων.

Η συγκέντρωση της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε στις 10.30′ στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στο ίδιο σημείο έφτασε πριν από την πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 11 πμ και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση από τις 9 το πρωί στο άγαλμα του Λαμπράκη στην οδό Βενιζέλου και Ερμού. Κατάθεση στεφάνων έγινε και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημείο του Εργάτη.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και συνδικάτων πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας στελεχών του ΚΚΕ και ακολούθησε πορεία.

Άλλη συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ, ΚΚΕ Μ-Λ)και πρωτοβάθμια σωματεία, που έκαναν ξεχωριστή πορεία.

Στην οδό Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν η ΛΑΕ και άλλες πολιτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΣΕΚ, ΟΚΔΕ), καθώς και η Επιτροπή Διανομέων στην εστίαση, μέλη της οποίας πραγματοποίησαν στη συνέχεια μοτοπορεία.

Όλες οι πορείες κινήθηκαν μέσω της οδού Αγίας Σοφίας προς την οδό Τσιμισκή, πέρασαν έξω από το ΥΜΑΘ και κατέληξαν στο ΕΚΘ.

Στεφάνι στο σημείο όπου βρισκόταν παλιότερα το Μνημείο του Εργάτη στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου άφησε η πορεία του ΠΑΜΕ, ενώ συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε αυτή εκφώνησαν σύντομες ομιλίες έξω από το ΥΜΑΘ και το ΕΚΘ.

«Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά και παράλληλα, διαμαρτυρόμενη για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ανδρέας Γιακουμής. Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη, Κυριακή Μάλαμα.

Στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Πηγή πληρ. ΑΠΕ/902.gr

 
Σχολιάστε