OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκκενώθηκαν οικισμοί στα Μέγαρα με μήνυμα του 112- Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, ισχυρές δυνάμεις μάχονται στο πύρινο μέτωπο

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 προχώρησε  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερώσει κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων να απομακρυνθούν από το σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από χτες το βράδυ στο Σχίνο Λουτρακίου και είναι σε εξέλιξη στα Γεράνεια.

Με μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 ενημερώνονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι, Δερβένι, ‘Ανω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα.

Όπως διευκρινίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων γίνεται προληπτικά, ύστερα και από αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων, καθώς γύρισαν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς, με ραγδαία αύξηση της έντασης και κατευθύνουν την φωτιά προς τους συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή, κυρίως από τον πολύ πυκνό καπνό.

Η φωτιά καίει αυτή την ώρα ένα πολύ πυκνό πευκοδάσος, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατευθύνεται προς καμένη περιοχή, γι’ αυτό υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να ανακοπεί η ορμή της από τις πολύ ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Οι κάτοικοι από τους παραπάνω οικισμούς έχουν λάβει ειδοποιήσεις να πηγαίνουν στα Μέγαρα.

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά συνεχίσει να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο πριν πέσει το σκοτάδι. Η φωτιά που μαίνεται για την ώρα ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων και έχει αποτεφρώσει 25.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους, πλησιάζει την περιοχή των Μεγάρων, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Κοκκιναρέα ( όπου απομακρύνθηκαν άτομα με κινητικά προβλήματα), αναγκάζοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν και σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει κατεύθυνση από το Μάζι προς τον οικισμό Χάνι-Δερβένι.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε όλο το μήκος του πύρινου μετώπου. 182 πυροσβέστες, με 7  πεζοπόρα τμήματα και 62 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και μεγάλος αριθμός από υδροφόρες και εθελοντές. Συνεχώς από αέρος εκτελούν ρίψεις νερού 17 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Σινούκ του στρατού.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη καθώς η κατεύθυνση του ανέμου στέλνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τα Γεράνια Όρη καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Αυτήν την ώρα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη διασταύρωση Αλεποχωρίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Σχινό, στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου, από το ύψος της Οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι, και στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι.

Πυκνός καπνός και στάχτες έχουν “καλύψει” τον Αττικό ουρανό από τη Μεταμόρφωση έως το κέντρο της Αθήνας, με την ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο να είναι αποπνικτική. Το βίντεο από την ομάδα Up’ Drones αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα από το νέφος καπνού.

 «Είναι μία πυρκαγιά σε εξέλιξη, είναι μία πυρκαγιά που οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή», είπε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλης  Βαθρακογιάννης και επισήμανε ότι «έχουμε ακόμα πολλές διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο». Όσο για το ποιος ήταν ο λόγος που δεν προλάβαν την πυρκαγιά το βράδυ της Τετάρτης, υποστήριξε: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 9.45 το βράδυ σε μία περιοχή με «φτωχό» οδικό δίκτυο και με πολύ ισχυρούς ανέμους. Ήταν, λοιπόν, επόμενο να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Παρόλα αυτά η κινητοποίηση του Π.Σ. ήταν άμεση, δεν κινδύνευσε κανείς, ωστόσο έχουμε αρκετές ζημιές. Υπήρξε τέλειος συντονισμός να μην κινδυνεύσει κανείς. Σε έκτακτες καταστάσεις, αυτό είναι το πρώτο μέλημα».

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice