Εισβολή των Αζέρων σε Αρμενικό έδαφος, καταγγέλλει ο Πασινιάν

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασαν τα σύνορα της χώρας του και επιδιώκουν να καταλάβουν και νέα εδάφη, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρόκειται για εισβολή», είπε ο Πασινιάν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της κυβέρνησής του, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Πασινιάν είπε ότι οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν σε βάθος τριών χιλιομέτρων στο αρμενικό έδαφος και ήθελαν «να πολιορκήσουν» τη λίμνη Σεβ, την οποία μοιράζονται οι δύο χώρες. Ο αρμενικός στρατός αντέδρασε με «τις κατάλληλες στρατιωτικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το armenpress.am το Στρατιωτικό Αστυνομικό Τμήμα του Υπουργείου Άμυνας RA έλαβε πραγματικά στοιχεία ότι στις 12 Μαΐου 2021, περίπου στις 08:00, μια οργανωμένη ομάδα ενόπλων στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν διέσχισαν τα κρατικά σύνορα στο διοικητικό τμήμα της κοινότητας Goris της περιοχής Syunik της Δημοκρατίας της Αρμενίας, η οποία προστατεύεται στο τμήμα της λίμνης, χωρίς άδεια.
Σε περίπου 3-3,5 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, απείλησαν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον των στρατιωτών της Δημοκρατίας της Αρμενίας που τους πλησίασαν, λέγοντάς τους ότι το έδαφος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν.
Με την αιτιολογία πως οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν διέσχισαν παράνομα τα κρατικά σύνορα και την απειλή βίας, ξεκίνησε ποινική δίωξη από τον Στρατιωτικό Εισαγγελέα της φρουράς Goris.
«Σύμφωνα με την πηγή, η προκαταρκτική διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης έχει ανατεθεί στο 9ο τμήμα ερευνών της φρουράς του RA Ποινικού σώματος», αναφέρει η δήλωση.
Η Εισαγγελία της RA πληροφορεί ότι με οδηγίες των στρατιωτικών εισαγγελέων της φρουράς Shan και Yeghegnadzor, προετοιμάζεται υλικό προκειμένου να αποσαφηνιστούν παρόμοιες καταστάσεις που καταγράφηκαν στις 13 Μαΐου σε ξεχωριστά τμήματα των περιοχών RA Gegharkunik και Syunik.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ότι παρακολουθούν «στενά» αυτήν την «αναζωπύρωση της έντασης» στη μεθόριο των δύο χωρών. «Ενημερωθήκαμε ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν και ζητούμε αυτοσυγκράτηση ώστε να επιτύχουμε την ειρηνική αποκλιμάκωση της κατάστασης», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

 

 
Σχολιάστε