Έφτασε ο ανεπιθύμητος Τσαβούσογλου στη Θράκη (βίντεο)

Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το τουρκικό αεροσκάφος με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου. Ανεπιθύμητος έχει κηρυχθεί από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης ο εντεταλμένος του Ερντογάν. Με σκληρή ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων τον έχει κηρύξει persona non grata.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της «ιδιωτικής» επίσκεψης θα κατευθυνθεί στην Κομοτηνή, όπου θα επισκεφτεί το τουρκικό προξενείο. Τα αστυνομικά μέτρα στην περιοχή είναι δρακόντεια, ενώ η ελληνική πλευρά παρακολουθεί διακριτικά την επίσκεψη, έτοιμη να παρέμβει αν ξεπεράσει τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει γίνει γνωστό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν θα επισκεφτεί την Ξάνθη και τα Πομακοχώρια , μετά τις έντονες αντιδράσεις του μουσουλμανικού στοιχείου και μετά το τουρκικό προξενείο θα επισκεφτεί το μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, το μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης και τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Σε σχετική ανακοίνωση τους οι Πομάκοι της Θράκης  μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».

 

 

 

 

 

 
Σχολιάστε