OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

28 Μαΐου, επέτειος της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Ο Μάιος είναι μήνας νίκης για τους Αρμένιους. Η ιστορία δείχνει ότι ο Αρμενικός λαός απέκτησε τις πιο σημαντικές νίκες τον Μάιο μήνα. Στις 28 Μαΐου γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Η ημέρα της ανεξαρτησίας της Πρώτης Αρμενικής Δημοκρατίας γιορτάζεται επίσημα από το 1992. Οι Αρμένιοι απέκτησαν ότι επιθυμούσαν λόγω της άκαμπτης βούλησης, της σαφήνειας του σκοπού και του ολόψυχου αγώνα. Η μάχη κερδήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο για τους Αρμένιους, όταν ο λαός δεν είχε αποφύγει σχεδόν την απειλή της εξόντωσης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Βρήκαν όμως τη δύναμη να αγωνιστούν για χάρη της ανεξαρτησίας τους. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας της χώρας αποκτήθηκε από μια σειρά από ηρωικές μάχες. Τα τακτικά αρμενικά στρατεύματα και τα αποσπάσματα που έγιναν από εθελοντές πολεμούσαν σε τρία μέτωπα – Gharaqilisa, Bash-Aparan και Sardarabad . Κατάφεραν να τερματίσουν τις τρεις μάχες με καταπληκτικές νίκες.

Στις 28 Μαΐου του 1918, το Εθνικό Συμβούλιο της Αρμενίας επιβεβαίωσε την απόφαση ίδρυσης της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Αρμενίας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Avetis Aharonyan ανακοίνωσε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Αρμενίας για την ίδρυση της Πρώτης Αρμενικής Δημοκρατίας σε έδαφος 12000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Αρμένιοι, που λαχταρούσαν την ανεξαρτησία για σχεδόν 600 χρόνια, βίωσαν το θρίαμβο.
Παρά τη σύντομη ζωή, μόλις 2,5 ετών, της Πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας αποτέλεσε σημείο καμπής στην πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ζωή της χώρας καθώς εκλέχθηκε το κοινοβούλιο, σχηματίστηκε η κυβέρνηση και εγκρίθηκε το Αρμενικό Tricolor ως η εθνική σημαία του κράτους.
Ανώτεροι αξιωματούχοι αλλά και απλοί άνθρωποι αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα των ηρωικών μαχών, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται κοντά στο μνημείο για τη μάχη του Sardarabad. Οι πολίτες οργανώνουν επίσης προσκυνήματα στο μνημείο των μαχών του Bash-Aparan που βρίσκεται στην περιοχή Lori. Oι κύριες γιορτές, συναυλίες και εορταστικά προγράμματα πραγματοποιούνται στην πλατεία Δημοκρατίας στο Ερεβάν.

Το μήνυμα την ημέρας έρχεται από τα ορφανά του Αρτσάχ…. “Αρμενικό ορφανοτροφείο Birds Nest”, τα παιδιά του πολέμου στέλνουν μήνυμα ελπίδας και εθνικής συνείδησης. Αυτά τα παιδιά βίωσαν την τουρκική και αζέρικη θηριωδία, αλλά είναι το μέλλον ….

Το μήνυμα του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, για την Ημέρα Ανεξαρτησίας:

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Συγχαίρω όλους μας για την Ημέρα της Δημοκρατίας.

Αυτές οι στιγμές σηματοδοτούν την ακλόνητη βούληση του έθνους μας να αγωνιστεί για ανεξαρτησία και ελευθερία. Ενσαρκώνει την πολυετή επιθυμία των ανθρώπων μας να έχουν μια ανεξάρτητη πολιτεία.

Ο Αρμένιος λαός αντιμετώπισε θανάσιμο κίνδυνο εκείνες τις ημέρες του 1918. Η καταστροφή φαινόταν αναπόφευκτη. Φαινόμασταν στα πρόθυρα να στερηθούμε το νόμιμο δικαίωμά μας να οικοδομήσουμε κυριαρχία στην πατρίδα μας και να ζούμε στην πατρίδα μας. Εν τω μεταξύ, εμπνευσμένο από το μαχητικό πνεύμα του Aram Manukyan και την τεράστια δύναμη βούλησης, η συντριπτική δύναμη του λαού μας επέτρεψε να ελέγξουμε την πρόοδο του εχθρού, να αποκαταστήσουμε μια για πάντα το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην κυριαρχία της πολιτείας στις ηρωικές μάχες του Σαρδάραπατ, του Μπασ-Απράν και της Γκαρακίλασα .

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Οι ήρωες του Σαρδαπατάτ, του Μπασ-Απράν και του Γκαραρακίλα – ο Αράμ Μανουκάν, ο Τόβμας Ναζαρμπέκυαν, ο Κινηματογράφος Σιλιγιάν, ο Ντρο, ο Νζντέ, ο Ντάνιελ και ο Πόγκος Μπε-Πυρουμάν, ο διοικητής της μονάδας ιππικού Yazidi Djahangir Agha, ο Αρμενικός Στρατός, η πολιτοφυλακή και οι κληρικοί έγιναν οι οικοδόμοι της ανεξαρτησίας της Αρμενίας. Οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών μας συνεχίζουν την ευγενή αιτία των Aram Manukyan, Tovmas Nazarbekyan, Movses Silikyan, Dro, οι οποίοι στέκονται σταθεροί στην πατρίδα τους.

Σε δύσκολες στιγμές, ο αρμενικός λαός ήταν πάντα σε θέση να ενώσει, να είναι μια γροθιά, να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις τους για χάρη της άμυνας, της κυριαρχίας και του κράτους.

Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα πρέπει να ενεργήσουμε με το ίδιο πνεύμα, από το Ερεβάν μέχρι τα παραμεθόρια χωριά, ως μία οικογένεια για την ασφάλεια της αγαπημένης μας πατρίδας.

Με νηφάλιες και ισορροπημένες αποφάσεις, θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την υπεράσπιση του κράτους μας, την κυριαρχία μας, την ανεξαρτησία μας. δεν θα αφήσουμε τον εχθρό να επιτύχει τους στόχους του. Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία μας δεν μπορούν ποτέ να διακυβευτούν. Και όπως είπε ο Aram Manukyan στις μέρες της απελπισίας το 1918, «Ας πάμε όλοι στη δουλειά και θα έχουμε το πάνω χέρι!»

Η επίλυση της τρέχουσας κατάστασης αποτελεί προτεραιότητα σήμερα, μετά την οποία ο Αρμένιος λαός θα ξεκινήσει αναμφίβολα το δρόμο της οικοδόμησης της χώρας των ονείρων μας. Ας πάμε λοιπόν να εργαστούμε μαζί! “

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice