Πύργος: Έφυγε η ψυχή του «Ηλειακού Εκπαιδευτηρίου», ο Γεράσιμος Μπερτσάτος

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Πέμπτη 20/5/2021, σε ηλικία 93 ετών, ο σπουδαίος εκπαιδευτικός Γεράσιμος Μπερτσάτος.
Γέννημα θρέμμα του Πύργου, σημάδεψε για 3 δεκαετίες την εκπαίδευση στην Ηλεία, με την ίδρυση το 1962 του «Ηλειακόν Εκπαιδευτήριον» με τον μαθηματικό Λάμπρο Τσίκα.
Ένα σχολείο πρότυπο από το οποίο αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές, πολλοί εκ των οποίων στην συνέχεια διέπρεψαν στις σπουδές τους και στην επαγγελματική τους πορεία.

Ο Γεράσιμος Μπερτσάτος ήταν λάτρης της γεωμετρίας, άμεσος με τους μαθητές του, χαμογελαστός με μοναδικά αστεία και το μάθημα μαζί του ήταν μια απόλαυση. Το «Ηλειακόν Εκπαιδευτήριον», υπό τις οδηγίες του έζησε μεγάλες στιγμές προσφέροντας τα μέγιστα τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Πύργου και της Ηλείας γενικότερα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή  στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων (Α΄κοιμητήριο) στις 18.00 μμ, στον Πύργο.

«Έζησα αυτό τον υπέροχο καθηγητή και άνθρωπο, φοιτώντας 5 χρόνια στο Ηλειακό και οι αναμνήσεις είναι τόσο έντονες που παραμένουν άσβεστες στην μνήμη μου. Είμαι ευλογημένος που πέρασα από αυτό το σχολείο. Ο αγαπημένος μας «Μάκης» καθόρισε τα χρόνια της νεότητας μας δίνοντας μας τα όπλα για να αγωνιστούμε στο στίβο της ζωής. Από τον Μάκη Μπερτσάτο που είχα την τιμή να είμαι και από τους αγαπημένους του μαθητές, μόνο καλές στιγμές έχω να θυμάμαι. «Θανασάκη παιδί μου πήγαινε να μου πάρεις τσίχλες και καραμέλες  από το περίπτερο, εσένα σου έχω εμπιστοσύνη, οι άλλοι οι κουμουν… μπορεί να με δηλητηριάσουν», μου έλεγε και δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα γέλια. Δεν είναι τυχαίο που όποτε βρεθούμε συμμαθητές εκείνης της περιόδου, το κέντρο συζήτησης είναι ο Γεράσιμος. Δεν θα ξεχάσω όσο ζω τα αστεία του με την «τρέσα» που έβαζε για βαθμό σε όσους δεν ήξεραν μάθημα ( «τρέσα γελοίε», μας έλεγε με τρόπο παροιμιώδη και αφοπλιστικό)  και τα πειράγματα στον αείμνηστο Λάμπρο Τσίκα. Πάντα ήθελε να είμαστε οι καλύτεροι, να διακρινόμαστε ακόμη και στις παρελάσεις, που μας επιβράβευε με εκδρομές. Πάντα όμως με ήθος και άμιλλα.  Από σήμερα θα τα λένε με τον Λάμπρο, στην αυλή του Παραδείσου. Και που ξέρεις μπορεί να χτίσουν το Ηλειακόν των Ουρανών και να ξαναγίνουμε μαθητές τους στην άλλη μας ζωή. Καλό Ταξίδι αγαπημένε δάσκαλε!!! »

Αθανάσιος Μπέλτσος ( Μαθητής του Ηλειακού Εκπαιδευτηρίου 1977-1982)
Σχολιάστε