Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για Κυπριακό: «Βιώσιμη λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εξαρτήσεις»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στην Αθήνα όπου  έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. «Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια μετά από 3 και πλέον χρόνια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επιτρέψουν στον Γ.Γ. να συγκαλέσει και να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να ξαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που οφείλεται όλα αυτά τα χρόνια στις ενέργειες της Τουρκίας, στην τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Όπως είπε, «συμφωνώ με τη διαπίστωση ότι το πλαίσιο του διαλόγου καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. Προσπάθειά μας δεν είναι να σφετεριστούμε τα δικαιώματα του οποιουδήποτε αλλά να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού να είναι διασφαλισμένα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η μετεξέλιξή της να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής ή ξένα στρατεύματα και μακριά από εξαρτήσεις από τρίτους».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας στις συζητήσεις, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «οι θέσεις μας συμπίπτουν και ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός, όμως στο θέμα ασφάλεια – εγγυήσεις θα έχετε σημαντικό ρόλο και φυσικά όσον αφορά στον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «είναι απολύτως σαφές να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Και για αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Σχολιάστε