Πάσχα: «Θα φάμε μαγειρίτσα για πρωινό;» – Τι εισηγούνται Γεραπετρίτης- Σκέρτσος

Εβδομάδα αποφάσεων είναι αυτή που ξεκινά αναφορικά με τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στους ναούς της χώρας. Μπορεί από τη πλευρά της κυβέρνησης να τηρείται επίσημα σιγή ιχθύος, πληροφορίες αναφέρουν όμως, πως υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες με το δίδυμο Γεραπετρίτη-Σκέρτσου να εισηγούνται «σημεία και τέρατα» ελπίζοντας πως θα υλοποιηθούν με την ομπρέλα της  Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που θα κάνει και την τελική εισήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το δίδυμο που επηρεάζει απόλυτα τον Πρωθυπουργό, εισηγείται με πρόσχημα τα ισχύοντα μέτρα (ωράριο της απαγόρευσης μετακινήσεων), την περιφορά του Επιταφίου εντός του ιερού ναού, την τελετή της Αποκαθήλωσης άλλες ώρες από ό,τι είθισται και την Αναστάσιμη λειτουργία το επόμενο πρωί. Τι μας ετοιμάζουν οι εμπνευστές των μέτρων κατά της εκκλησίας από την έναρξη της επιδημιολογικής κρίσης; Θα φάμε μαγειρίτσα για πρωινό; 

Μέχρι τότε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 20 Απριλίου, θα έχει καταθέσει και τη δική της πρόταση προς την κυβέρνηση μιας και θα συνεδριάσει εκτάκτως τις ερχόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής είχε αποστείλει επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσα από τις οποίες θέτει ως πάγιο αίτημα τη συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και της Διακαινησίμου, τηρουμένων πάντοτε των υγειονομικών μέτρων. Όπως επισημαίνουν Ιεράρχες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία από τη πλευρά των λοιμωξιολόγων για το ζήτημα, δεδομένο ότι οι πιστοί δεν είναι σε θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να αποκλειστούν από την άσκηση των θρησκευτικών τους αναγκών και το κλίμα παραμένει ηλεκτρισμένο από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές.

Οι  συνωστισμοί σε πλατείες και πεζόδρομους δεν φαίνεται να ανησυχούν τους δαιμόνιους εμπνευστές των μέτρων μιας και δεν κάνουν κάποια κίνηση να περιοριστούν αλλά την ίδια  ώρα όμως συζητούν να απαγορευτεί η περιφορά του Επιταφίου ή η Αναστάσιμη Ακολουθία.

Τα σενάρια και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι πολλά σενάρια όπως η τέλεση περισσότερων, από μια, ιερών ακολουθιών και η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ναών. Υπάρχει, επίσης, η σκέψη να τελεσθούν οι ακολουθίες στον προαύλιο χώρο των ναών, όπου αυτό είναι δυνατό. Σε όλα αυτά κυβέρνηση και εκκλησία ποντάρουν στο να έχουν ως σύμμαχο και τον καλό καιρό.

Ακόμα, βέβαια, δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν επιτραπεί η περιφορά εκτός του ναού, αυτή δεν θα ξεπεράσει τα όρια του προαύλιου χώρου. Ωστόσο, η Καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία επιμένει στη χρήση της μάσκας στους Ιερούς Ναούς και την τήρηση των αποστάσεων, χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες «λογική» την περιφορά του Επιταφίου πέριξ των Ναών.

Αυτό, όμως, που προβληματίζει περισσότερο τους Ιεράρχες είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.

Μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, τόνισε πως «αν ισχύσει η απαγόρευση μέχρι τις εννέα η ώρα, τότε και οι ακολουθίες θα πρέπει να αλλάξουν ώρα και να γίνουν πιο νωρίς το απόγευμα, ώστε να έχουμε τελειώσει πριν από τις εννέα για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα αυτό και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρούκ. Ιγνάτιος, λέγοντας: «Οι Ακολουθίες, ιδιαίτερα την Μ. Πέμπτη και την Μ. Παρασκευή, επεκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ. Το όριο της ενάτης βραδινής είναι δεσμευτικό, διότι δεν μας επιτρέπει την τέλεση περισσότερων Ακολουθιών». Αφού περιέγραψε την εικόνα που αντικρίζει κανείς, κάθε απόγευμα και βράδυ, στις κατάμεστες από κόσμο πλατείες των Εκκλησιών, παρατήρησε ότι «πρέπει το βράδυ του Μ. Σαββάτου να γίνουν όλα σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας διότι, αν μεταφερθεί η τελετή της Αναστάσεως νωρίτερα, θα επικρατήσει χάος. Γι’ αυτό, πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο ζήτημα του ωραρίου, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο».

Ποιο πιθανό να απαγορευτούν οι  μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

Ο αυξημένος επιδημιολογικός δείκτης των κρουσμάτων και οι φόβοι των ειδικών για διασπορά του ιού φαίνεται να βάζουν φρένο στην μετακίνηση εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα, αν και τις προηγούμενες ημέρες  καλλιεργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας  που όπως φαίνεται αποσκοπούσε να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και επικοινωνιακό τέχνασμα. Εμείς θέλουμε να μετακινηθεί ο κόσμος στα χωριά τους, λένε οι κυβερνητικοί, αλλά δεν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι επιστήμονες, θα είναι η επίσημη δικαιολογία αν αποφασιστεί να μην μετακινηθεί ο κόσμος εκτός νομού.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως «το μεγάλο στοίχημα είναι το καλοκαίρι και δεν θα θυσιάσουμε για τις τρεις – τέσσερις ημέρες του Πάσχα»,  δίνοντας το στίγμα σκέψης του Μαξίμου, που πάνω από όλα βάζει τον οικονομικό παράγοντα και την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Όπως έπραξαν και πέρσι -χωρίς κέρδος- με τα τραγικά αποτελέσματα που μας οδήγησαν σε επιδημιολογικό εκτροχιασμό.

 

 
Σχολιάστε