Ομολογία «σκανδάλου»: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τα self test

Σε εφιάλτη εξελίσσεται για την κυβέρνηση η προμήθεια των self test που αποτελούν βασικό στοιχείο στα μέτρα λειτουργίας της αγοράς και της εκπαίδευσης. Μετά το φιάσκο με την ανάδοχο εταιρία Swiss Med  που δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης της προμήθειας μέσα στα προκαθορισμένα από τη σύμβαση όρια, η κυβέρνηση προχώρησε στην ακύρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα ηθικής, νομιμότητας και διασφάλισης της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς.

Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλεια Πελώνη, αναφερόμενη στον δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατ. self test (με δικαίωμα προαίρεσης για προμήθεια επιπλέον 10 εκατ) δήλωσε ότι:  «Ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε χθες λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας».  Επίσης πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος».

Η εμπλοκή στο διαγωνισμό αφήνει έκθετη την πολιτική ηγεσία που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από γενικόλογες και επιτηδευμένες δικαιολογίες, ενώ δέχεται ομαδικά πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Η οσμή σκανδάλου είναι εμφανής και αποδεικνύεται από την παταγώδη αποτυχία του διαγωνισμού, μιας και δεν υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλίδες να μην κατοχυρωθεί σε καιροσκόπους που δεν διασφάλιζαν την προμήθεια των self test. Κάποιοι έχουν ευθύνες και πιάστηκαν όπως λέει ο λαός «με την γίδα στην πλάτη».

«Μπλόκο» στον διαγωνισμό για τη δεύτερη παρτίδα

Όπως είχε αποκαλύψει το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1  προσφυγές εταιρειών μπλοκάρουν τη δεύτερη διαδικασία του διαγωνισμού των ατομικών τεστ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια εταιρεία που αντιπροσωπεύει το κινέζικο τεστ JOYSBIO έχει στραφεί εναντίον μιας άλλης εταιρείας, που έχει επιλεγεί και προσφέρει τα ίδια τεστ, αλλά 30 λεπτά φθηνότερα.

Η πρώτη εταιρεία έχει προσφύγει στη λεγόμενη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και υποστηρίζει ότι η εταιρεία που έχει πάρει την ανάθεση, όχι κατευθείαν από το εργοστάσιο, αλλά από έναν ενδιάμεσο, δεν έχει την έγκριση του εργοστασίου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως θα ακολουθούσε και δεύτερη προσφυγή από άλλη εταιρεία που υποστηρίζει ότι ένας άλλος μειοδότης, στο δεύτερο κύμα του διαγωνισμού, κατέθεσε εκπρόθεσμα την προσφορά του.
Σχολιάστε