Κρίση στην Τουρκία: Μετά τους ναυάρχους, 96 πρώην βουλευτές στρέφονται κατά του Ερντογάν

Σε πολιτική κρίση οδηγείται η Τουρκία μετά το μπαράζ αντιδράσεων που προκαλούν στο εσωτερικό της οι πολιτικές επιλογές του καθεστώτος Ερντογάν.

Μετά την Κυριακάτικη δήλωση 104 απόστρατων ναυάρχων σε σχέση με τη Συνθήκη του Μοντρέ, που προκάλεσε ντόμινο αναταράξεων στην Τουρκία, τη σκυτάλη των επικρίσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν πήραν σήμερα  96 πρώην βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου.

Στον απόηχο των συλλήψεων τη Δευτέρα 10 ναυάρχων ε.α. στο πλαίσιο της διεξαγωγής δικαστικής έρευνας που διατάχθηκε για «κάλεσμα πραξικοπήματος», τη Δευτέρα 96 πρώην βουλευτές υπoγράφουν και δίνουν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση σήμερα με τίτλο:

-Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας δεν μπορεί να τίθενται υπό συζήτηση!

-Το Kanal Istanbul δεν μπορεί να κατασκευαστεί!

– Το Μοντρέ δεν μπορεί να τεθεί υπό διαβούλευση.

Οι πρώην βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου, τονίζουν στη δήλωσή τους ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους όσον αφορά τα συμφέροντα της χώρας.

«Αυτό είναι δικαίωμα και καθήκον», αναφέρουν.

«Θεωρούμε λάθος να επιμένουμε να οικοδομήσουμε το Kanal Istanbul (σ.σ. διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) που θα εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες άλλων κρατών εναντίον της Τουρκίας και να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη Συνθήκη του Μοντρέ», αναφέρουν οι πρώην βουλευτές.

Καταδικάζοντας την σύλληψη των απόστρατων ναύαρχων και των κατηγοριών που τους απευθύνονται, οι Τούρκοι πρώην βουλευτές σημειώνουν ότι «είναι απαράδεκτο» για όσους πρέπει να είναι οι εγγυητές των συνταγματικών δικαιωμάτων να προσπαθήσουν να φιμώσουν και να εκφοβίσουν την κοινωνία.

«Ως απαίτηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας, προσπάθειες όπως απειλές, κατηγορίες, εκφοβισμοί για επιθέσεις και έρευνες κατά ατόμων και ομάδων που μοιράζονται τις απόψεις τους για το έργο Kanal Istanbul και τη Συνθήκη του Μοντρέ, κάνοντας χρήση του πιο φυσικού δικαιώματος ενός πολίτη, βάζουν σε υποθήκη τα δικαιώματα του πολίτη.

«Καταδικάζουμε αυτήν την προσέγγιση και αυτές τις προσπάθειες και υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι εξακολουθούμε να είμαστε ένα κράτος δικαίου», τονίζουν οι πρωην βουλευτές.
Σχολιάστε