Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ενδείξεις σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Astrazeneca με τον EMA να το συνδέει με τα περιστατικά θρομβώσεων, επιβεβαιώνοντας τις έντονες ανησυχίες και ενστάσεις που οδήγησαν πολλές  χώρες να διακόψουν την χορήγηση του.

Ο επικεφαλής του EMA για τους εμβολιασμούς Marco Cavaleri δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero το εξής: «κατά την γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο». Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι καθαρό τι ακριβώς έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις αυτές στο εμβόλιο της AstraZeneca και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα βγει επίσημη ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 «Τώρα είναι όλο και πιο δύσκολο να πούμε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιστατικών ασυνήθιστων θρόμβων στο αίμα που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων», είπε ο Καβαλιέρι  και επεσήμανε πως «αυτή την εβδομάδα θα δώσουμε κάποιους προκαταρκτικούς ορισμούς, όμως δύσκολα θα υποδείξουμε όρια ηλικίας όπως έχουν κάνει διάφορες χώρες. Για τον απλό λόγο ότι είμαστε ρυθμιστική αρχή και πρέπει να έχουμε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα για τη σχέση οφέλους- κινδύνου».

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα εδώ και αρκετές εβδομάδες με πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη να παγώνουν τους εμβολιασμούς.

Μόλις χθες, η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

«Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους – κάτω των 30 ετών τουλάχιστον – ένα διαφορετικό εμβόλιο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έχει τονίσει στο παρελθόν ότι τα οφέλη του σουηδο-βρετανικού εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν κατά πολύ ενδεχόμενου κινδύνου αιματικών θρόμβων.
Σχολιάστε