Έκπτωτη κηρύχθηκε η Swiss Med, άρωμα σκανδάλου στα self test

Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η υπόθεση προμήθειας των self test μετά και την σημερινή εξέλιξη που δείχνει πως η ανάδοχος εταιρία δεν είχε τα εχέγγυα να εκτελέσει μια τόσο σοβαρή σύμβαση και επιβεβαιώνονται οι ενστάσεις που τέθηκαν εξαρχής για την επιλογή μιας νεοσύστατης εταιρίας  «φάντασμα». Πως επιτρέπει η συμμετοχή της, ενώ δεν είχε την αναγκαία δραστηριότητα μιας και ιδρύθηκε μόλις πριν λίγους μήνες και πως της κατακυρώθηκε ένας διαγωνισμός εκατομμυρίων ευρώ, για μια προμήθεια που αφορά την δημόσια υγεία;

Εκτεθειμένοι όσοι εμπλέκονται στον διαγωνισμό.

Η εταιρεία Swiss Med κρίθηκε έκπτωτη από τον δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια των self-tests, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής, απορρίπτοντας αίτημα της εταιρείας για παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης. Επίσης, ίδια απόφαση προβλέπει την κατάπτωση υπέρ του δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες η Swiss Med είχε ενημερώσει ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τη συμφωνία παράδοσης των τριών εκατομμυρίων τεστ που είχε συμφωνήσει και για αυτό είχε ζητήσει χρονική παράταση.

Ωστόσο -όπως υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής- μεταξύ των όρων που περιλαμβάνονται στην «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι «η παράδοση των υπό προμήθεια ειδών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τις επτά (7) ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης» και «λόγω του κατεπείγοντος, τα προσφερόμενα είδη πρέπει να είναι διαθέσιμα, ώστε να μπορούν να παραδοθούν εντός της ως άνω προθεσμίας».

«Οι παραπάνω όροι έγιναν ανεπιφύλακτα αποδεκτοί από τον ανάδοχο με την υποβολή της προσφοράς του» και «συμπεριλήφθηκαν αυτούσια στο τελικό κείμενο της σύμβασης», αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει: «… στο πλαίσιο τόσο της παρούσας πρόσκλησης όσο και της συναφθείσας σύμβασης, αποκλείεται ρητώς η δυνατότητα παράτασης του συμβατικού χρόνου παράδοσης, κατά παρέκκλιση της σχετικής δυνατότητας που χορηγείται στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 206 του ν. 4412/2016. Οι όροι αυτοί, οι οποίοι έγιναν ανεπιφύλακτα δεκτοί από τον ανάδοχο και ουδέποτε άλλοτε αμφισβητήθηκαν ρητώς από αυτόν, αποτελούν το κανονιστικό πλαίσιο του διαγωνισμού, το οποίο δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί στο παρόν στάδιο».

Για σκάνδαλο κάνει λόγο η αντιπολίτευση 

«Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self test δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου- σαν τον κλέφτη και πάλι- να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ. Μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα «προσόντα» τα χρέη και την «εμπειρία» των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες. Φυσικά τα self test ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση.

Και όχι μόνο αυτό. Όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες».

Χαρδαλιάς: Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες

Απαντώντας στις κατηγορίες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υπερασπίστηκε την διαδικασία προμήθειας των self test, θεωρώντας ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, όμως δεν απάντησε πως μια εταιρία χωρίς εχέγγυα μπόρεσε να συμμετάσχει σε μια τόσο σοβαρή διαδικασία που αφορά την δημόσια υγεία. Προφανώς οι όροι του διαγωνισμού της άνοιξαν την πόρτα εισόδου στο διαγωνισμό.

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Χαρδαλιάς.

«Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις», επισημαίνει και καταλήγει: «Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια».

Ποια είναι η Swiss Med

Η Swiss Med, μία εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από επτά μήνες από άτομα που, σύμφωνα με το Inside Story, δεν είχαν προηγούμενη σχέση με τον χώρο της υγείας είχε κερδίσει τις δύο αναθέσεις, από τον ΕΟΔΥ και από τη ΓΓΠΠ, για την προμήθεια συνολικά 6 εκατ. κιτ ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού.

Αθροιστικά και οι δύο αναθέσεις ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα με κεφάλαιο 30.000 ευρώ και πέρα από τρεις μικρές συμβάσεις με δύο νοσοκομεία της περιφέρειας, που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τις 29.000 ευρώ, δεν φαίνεται να έχει εμπειρία σε μεγάλους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το 15% ανήκε σε μία γυναίκα η οποία μαζί με συγγενικό της πρόσωπο διατηρεί από τον Απρίλιο του 2019 φαρμακείο. Στο παρελθόν είχε συμμετάσχει με ποσοστό 50% σε εταιρεία που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση στα τέλη του 2017 με κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες στον χώρο της εστίασης. Το υπόλοιπο 85% της SWISS MED μοιραζόταν σε δύο αδέρφια. Οι δύο τους, μαζί με την αδερφή τους κατείχαν αθροιστικά το 49,8% στην ετερόρρυθμη εταιρεία GIALOS POWER TEAM, η οποία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με κεφάλαιο 20.000 ευρώ. Με έδρα το Κολωνάκι, η εταιρεία έχει σκοπό τη δημιουργία, λειτουργία και εκμετάλλευση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ίδια εταιρεία έχει υπό την ομπρέλα της σειρά πολυτελών εστιατορίων σε Αθήνα και Μύκονο. Ένας εξ αυτών δραστηριοποιείται από πιο παλιά στον ίδιο χώρο και σε επιχείρηση που του ανήκει ρόλο φαίνεται να παίζει ο πατέρας του, ο οποίος φαίνεται επίσης να είχε τακτική ενασχόληση και με τη SWISS MED.
Σχολιάστε