Διάλογος φιάσκο-Επίθεση Τσαβούσογλου σε Δένδια για Θράκη και Αιγαίο

Σε φιάσκο οδηγήθηκε η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, μιας και μετά την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε συνάντηση με τον ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου στην οποία συνέβησαν απίστευτα γεγονότα.

Σε ένα παραληρηματικό τόνο μπροστά στον Νίκο Δένδια κατά τις κοινές δηλώσεις ο τούρκος υπουργός σε επιθετικό τόνο έθεσε ευθέως ζήτημα τουρκικής μειονότητας της Θράκης, αποστρατικοποίηση των νησιών μας, θέματα κυριαρχίας  και ζητήματα ανέγερσης μουσουλμανικών μνημείων στη χώρα μας κάνοντας λόγο για παραβατικές συμπεριφορές της Ελλάδας.

Στο μάθημα δημοκρατίας και διεθνούς δικαίου που επιχείρησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ο κ. Δένδιας εμφανώς εμβρόντητος, αναρωτήθηκε δεικτικά αν θα του επιτραπεί να απαντήσει αφού ακούγονταν σχόλια από παριστάμενους συνεργάτες του και  προέβαλε τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε λέγοντας: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Τις διεθνείς συνθήκες.  Έχετε κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.  Όσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Τέλος για το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα, μετά τα γεγονότα του Μαρτίου. Διάλογος δεν σημαίνει εγκατάλειψη των πάγιων θέσεων μας».

Μετά την σημερινή εξέλιξη είναι μονόδρομος να οδηγηθεί η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου σε τερματισμό. Μόνο ζημιωμένη μπορεί να βγει η ελληνική πλευρά από την συνέχιση ενός προσχηματικού και ψευδεπίγραφου διαλόγου, ο οποίος δίνει άλλοθι στην τουρκική παραβατικότητα.

Ούτε η Ελλάδα μπορεί να κάθεται σε τραπέζι διαλόγου,  δίπλα σε εγκληματίες πολέμου, σε εισβολείς και βεβηλωτές.
Σχολιάστε