Αναβολή για 24 ώρες της συνάντησης Δένδια Τσαβούσογλου στην Άγκυρα – Χαμηλές προσδοκίες

«Η επίσκεψη στην Τουρκία στις 14 Απριλίου θα γίνει εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν» είχε σχολιάσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παίρνει τελικά αναβολή 24 ωρών. Η παράταση μίας ημέρας που δόθηκε την τελευταία στιγμή και ενώ όλα ήταν έτοιμα για το ταξίδι, κατέστη υποχρεωτική σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», λόγω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα το απόγευμα, με θέμα επισήμως το Αφγανιστάν και το βλέμμα στην κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία. Η ΝΑΤΟϊκή τηλεδιάσκεψη προκάλεσε εμπλοκή στο πρόγραμμα κάνοντας τα τηλέφωνα σε Αθήνα και Άγκυρα να «πάρουν φωτιά».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Δένδιας και Τσαβούσογλου επιχείρησαν να λύσουν το ζήτημα, ωστόσο δεν μπόρεσε να βρεθεί λύση και  αναγκαστικά ο κ. Δένδιας σήμερα το πρωί θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα επιστρέψει στην Αθήνα για την τηλεδιάσκεψη και θα αναχωρήσει εκ νέου την Πέμπτη, συνοδευόμενος από τον ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, για την Άγκυρα.

Η συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου που γίνεται μέσα σε ένα κλίμα επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις, χαρακτηρίζεται «χαμηλών προσδοκιών» και χωρίς να αναμένονται «εξελίξεις».  Περισσότερο σαν διερευνητική κλίματος μπορεί να θεωρηθεί παρά σαν μια ειλικρινή διμερή επαφή μέσα από την οποία μπορεί να προκύψει «λευκός καπνός», μιας και η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και αμφισβητήσεων.  Την Τρίτη και πριν από την ανακοίνωση της αναβολής του ταξιδιού του, ο Δένδιας πέρασε και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης στην Άγκυρα. Στόχος του ταξιδιού παραμένει η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και η αποσαφήνισή του ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου.

Στα «όπλα» που έχει στις αποσκευές του ο Δένδιας αναχωρώντας για την Άγκυρα είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και κυρίως η κοινή δήλωση των «27» που συνδέει σαφώς τη θετική ατζέντα με τη διαρκή αποκλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας ότι τα όποια βήματα γίνουν θα είναι σταδιακά και αναστρέψιμα και ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία παραμένει υπό παρακολούθηση έως τον Ιούνιο, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στο θέμα της Λιβύης από Ελλάδα και Τουρκία. Η επίσκεψη Μητσοτάκη -Δένδια στην Τρίπολη, απαντήθηκε με την επίσκεψη σύσσωμης της προσωρινής Λιβυκής κυβέρνησης στην Άγκυρα που συνοδεύτηκε από δηλώσεις αποδοχής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τον καθορισμών των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, «αδειάζοντας» την ελληνική πλευρά.

Σήμερα ο Λίβυος προσωρινός πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αθήνα, για να συναντηθεί εκ νέου με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται πως οι Λίβυοι παίζουν ένα παιχνίδι διαχειριζόμενοι μια κατάσταση η οποία όσο είναι τα τουρκικά στρατεύματα στην βορειο-αφρικανική χώρα δεν μπορεί να έχει θετική έκβαση.




Σχολιάστε