Άδειασμα της Ελλάδας-Στον Ερντογάν ο Λίβυος Πρωθυπουργός- Ισχύει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν μετά την ελληνική  «απόβαση» στη Λιβύη όπου φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, μιας και η Λιβυκή κυβέρνηση δείχνει αγκιστρωμένη στην Άγκυρα. Δυο εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη ήρθε μεγαλοπρεπές άδειασμα από τον Λίβυο Πρωθυπουργό που αναγνώρισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και τις συμφωνίες της κυβέρνησης Σάρατζ.

Στη νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπεγράφη το 2019 επέμεινε ο Πρόεδρος της γείτονας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως οι δύο χώρες παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.

«Στη Λιβύη, η Τουρκία, όπως νωρίτερα, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε υποστήριξη προς τη νόμιμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Έχουμε τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα στη Λιβύη, ο οποίος επιστρέφει με επιταχυνόμενα βήματα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας από κοινού για μια Λιβύη που κυριαρχείται από την ειρήνη και την ευημερία. Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες εξασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αμφισβητώντας έτσι όσο υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στην Τρίπολη.

Ακόμα, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα στείλει στη Λιβύη 150.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού για να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου στην αφρικανική χώρα.

Από την πλευρά του, ο Λίβυος Πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά που σαν καλό υποτακτικό πιόνι της Άγκυρας έτρεξε να υποβάλει τα σέβη του στο Σουλτάνο, επιβεβαίωσε την ισχύ του πλαισίου των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία περαιτέρω συμφωνιών με την Τουρκία που αφορούν σε ενέργεια και κατασκευές.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας .Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχολιάστε