Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Άλλαξε το κείμενο για την Τουρκία, ικανοποίηση σε Αθήνα-Λευκωσία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με ένα από τα θέματα να είναι οι σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, όπως σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Στη Σύνοδο που  γίνεται με τηλεδιάσκεψη, λόγω της έξαρσης του  κορωνοϊού συμμετέχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης,  μετά τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το αρχικό κείμενο της κοινής δήλωσης που είχε διαρρεύσει πριν από μερικές μέρες δεν ικανοποιούσε Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες  έγιναν αλλαγές και φαίνεται πως  Αθήνα και Λευκωσία έχουν άρει τις ενστάσεις τους.

Το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη. Στο πρώτο προσχέδιο αυτή ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσουν την έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο», επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.
Σχολιάστε