Μαξίμου και Χρυσοχοΐδης οι ηθικοί αυτουργοί του άγριου ξυλοδαρμού πολιτών στη Νέα Σμύρνη

Απερίγραπτες σκηνές χθες στην πλατεία Νέα Σμύρνης με μια ακόμη κατάχρηση βίας από αστυνομικά όργανα στα πλαίσια των ελέγχων για τα μέτρα COVID. Σάλο  έχει προκαλέσει ο ξυλοδαρμός   από αστυνομικούς που αποτυπώνονται σε βίντεο να χτυπούν με αγριότητα έναν νεαρό άνδρα με χρήση γκλοπ στα πόδια και το κεφάλι. Παρόλες τις δραματικές εκκλήσεις  του πολίτη που φώναζε σταματήστε «πονάω» και παρόλο τις εκκλήσεις δεκάδων πολιτών να  σταματήσουν, εκείνοι συνέχισαν να τον χτυπούν και να τον κρατούν σφιχτά με «κεφαλοκλείδωμα» από τον λαιμό.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τα επεισόδια. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα διερευνηθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά της αστυνομίας καθώς σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται αστυνομικός να ξυλοκοπεί άγρια πολίτη παρόλο που αυτός δεν φέρει αντίσταση. Την έρευνα θα εποπτεύει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης της εισαγγελίας Νίκος Ορνεράκης.

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο στην περιοχή στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό δέχτηκαν επίθεση από μια ομάδα 30 ατόμων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, ενώ για τις εικόνες που δείχνουν αστυνομικούς να χτυπούν τον νεαρό άνδρα διατάχθηκε Διοικητική Έρευνα. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε και την έντονη αντίδραση από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «ποτήρι που ξεχείλισε» όσον αφορά στην αστυνομική βία και θεωρούν την κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για τις επιθέσεις εναντίον πολιτών. Το ΜΕΡΑ 25 κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη  Βουλή με την οποία ζητά να δοθούν εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία.

Αυτόπτες μάρτυρες καταρρίπτουν το αφήγημα της ΕΛΑΣ 

Μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μίλησε στον ΑΝΤ1 για όσα η ίδια είδε. «Φώναζα γιατί χτυπούν το παιδί και μου είπαν ότι δεν είχε ταυτότητα. Έτρεξα να δω τι γίνεται και είδα ένα παιδί 20 ετών να το χτυπούν χωρίς λόγο και αυτό να μην αντιστέκεται καθόλου» είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδώρα Αλεξανδρή και πρόσθεσε:

«Εγώ δεν είδα 30 άτομα που λένε να κάνουν επίθεση. Είχε κόσμο γύρω- γύρω που φώναζαν να αφήσουν το παιδί. Δεν πέταξε κανείς μπουκάλι, ούτε επιτέθηκε κανείς. Αυτά είναι ψέματα που ακούγονται και είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται». Η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν είδε καμία επίθεση εναντίον αστυνομικών. Ποιος θα μπορούσε να τα βάλει μαζί τους».

Ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας απάντησε ότι «αυτές οι εικόνες και κάθε εικόνα που εμπεριέχει βία δεν εκφράζουν κανέναν δημοκρατικό πολίτη και κανέναν δημοκρατικό αστυνομικό. Δεν είναι ωραίες εικόνες. Οι αστυνομικοί υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη και δεν πρέπει να υπάρχουν προστριβές μεταξύ μας. Ούτε το κράτος ούτε την κυβέρνηση υπηρετούμε». Ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Μετατρέπουν την ΕΛΑΣ σε «μπράβους ημέρας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις ξεπερνούν τα όρια, γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν σαφείς ευθύνες στη  φυσική και πολιτική ηγεσία και τις εντολές που έχουν δώσει στα αστυνομικά όργανα. Αναδεικνύει όμως και το ζήτημα της εκπαίδευσης τους  και ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες που καλούνται να υπηρετούν και όχι να ξυλοκοπούν αδιακρίτως, σαν μπράβοι της νύχτας. Σε μια περίοδο που λόγω της επιδημιολογικής κρίσης τα νεύρα είναι τεταμένα και οι πολίτες καλούνται επί ένα χρόνο να ζουν σε μια «φυλακή», η πολιτική του τσαμπουκά και των προστίμων δεν φέρνουν αποτελέσματα και προκαλούν κοινωνική αποσύνθεση και συνθήκες έκρηξης.

Έκθετη και πάλι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τα σύννεφα να βαραίνουν προοιωνίζοντας εξελίξεις. Όσο παραμένει ο Χρυσοχοίδης στη θέση του το Μαξίμου αναλαμβάνει το κόστος και την πατρότητα των επιλογών του. Να θυμίσουμε τους κακούς χειρισμούς με το μεταναστευτικό σε Λέσβο και Χίο, όπου έβαλαν απέναντι στους κατοίκους τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ζήσουμε πρωτόγνωρες σκηνές οι οποίες οδήγησαν στην άρον άρον απόσυρση τους. Τα ίδια συμβάντα αστυνομικής βίας ζήσαμε την 28η Οκτωβρίου ενάντια σε πολίτες που θέλησαν συμβολικά να τιμήσουν την εθνική επέτειο, με όλα τα μέτρα. Να θυμίσουμε τον αστυνομικό κλοιό που βρέθηκαν οι Ιεροί Ναοί και οι προσαγωγές ιερέων.

Εδώ δεν μιλάμε για αντιμετώπιση κουκουλοφόρων και μπαχαλάκηδων, αλλά για χρήση βίας κατά πολιτών.

Η υπέρμετρη χρήση βίας είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο επιβολής πολιτικών επιλογών, που δεν βρίσκουν την λαϊκή αποδοχή. Να θυμίσουμε τα έκτροπα, τις προσαγωγές  και τους άγριους ξυλοδαρμούς ακόμη και κατά ιερωμένων και παιδιών κατά την ψήφιση της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, σε Πισοδέρι,  Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη.
Σχολιάστε